Свързани новини

18.01.2018 11:25

Die Zeit: Среща ЕС-Туция през март в София?

Видян 929 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Водещи политици на Европейския съюз ще настояват за организиране на среща с държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган през месец март, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.

Планираната среща ще бъде пореден опит за подобряване на отношенията между Общността и Турция, се казва в медийни доклади, базирани на източници от дипломатическите кръгове в Брюксел. Първи по темата публикува материал вестник Die Welt. Според него мини срещата на върха може да се състои или в Брюксел, или в София.

Съгласно разпространената информация, на срещата може да присъстват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и министър-председателят на България Бойко Борисов, чиято страна председателства Съвета на ЕС до средата на годината.



Последните разговори между лидерите на ЕС и Ердоган бяха проведени през май 2017 г. в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел. Поради тази причина през март Брюксел иска да обсъди с лидера на Анкара теми с общ интерес като борбата срещу международния тероризъм, миграционната политика, енергийните въпроси и обмен на студенти по програмата „Еразъм“. Така ще бъде направена проверка на това дали е възможно конструктивно сътрудничество с Анкара в изброените по-горе области.

Представители на турското правителство обаче няма да бъдат допуснати да присъстват на срещата на върха за Западните Балкани, която ще се проведе през май в София. „За разлика от страните от Западните Балкани, ние не искаме да свързваме Турция понастоящем с въпроса за разширяването на ЕС", обясни дипломат от ЕС, предаде Фокус.

След година на конфликт с ЕС, Турция се опитва да нормализира отношенията с основните си търговски партньори в Европа. В началото на януари Ердоган посети Париж, а един ден по-късно, турският външен министър Мевлют Чавушоглу посети германския си колега Зигмар Габриел в родния му Гослар.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Виктория

Ергенът отпрати Барбара и Виктория

Състезателката по борба Барбара Иванова ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са