01/02

Свързани новини

17.01.2018 16:08

Оттеглиха отхапването на Витоша заради Белослава

Видян 4435 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     След като 19 минути бе първата медия, реагирала остро срещу отхапването за първи път от основаването му преди 84 г. на парче от Природния парк Витоша, и след предизвиканата от нас реакция на кмета на София против посегателството, министърът на екологията Нено Димов беше принуден да оттегли решението си за отцепване над повече от 10,3 дка от защитената територия.
Колегите от разследващия сайт Биволъ пък разкриха кой е желаел да се облагодетелства от скандалния казус и по какъв начин старата соц.- и новата магистратска мафия са си мислели, че правят перфектната сделка:


„Парцелите, нарочени за изваждане от Природен парк Витоша, са собственост на джаз-певицата Белослава и финансистите Иво Александров Георгиев и Владимир Илиев Топалов.
Белослава притежава по-големият имот от 7,9 декара от 2005 г. когато го получава като дарение от родителите си. За по-малкия имот има данни, че е бил собственост на държавното дружество Аудиовидео Орфей, но то в момента няма правен интерес там.
Имотите са на границата на парка, но не са съседни, показва справка в системата на Кадастъра. Имотът на Белослава е на ул. Беловодски път, а на Георгиев и Топалов на улица Невена Коканова, над Киноцентъра – между ул. Лешникова гора и ул. Николай Бинев.
Тяхното изключване от парка е поискано от мистериозната организация Геофорум Витоша с писмо до МОСВ с вх. № 26-00-2123 от 30.08.2005 г. Такава организация обаче не съществува в нито един от държавните регистри – нито в Търговския, нито в Булстат, нито се споменава в Държавен вестник.
Твърде странно е защо една фантомна организация е поискала изключването на два несъседни имота със собственици, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си. За да изясни тази мистерия, Биволъ поиска от МОСВ писмото по реда на ЗДОИ.
След дълга съдебна сага, в която юрисконсултите на МОСВ бранят защитения статут на имотите, в крайна сметка те бяха изключени от територията на парка със заповед на министър Нено Димов, публикувана в Държавен вестник в първия работен ден на 2018 г. 2 януари.
Заповедта е следствие от Решение на ВАС, в което пише, че „имотите не отговарят на изискванията за защитена територия не представляват продължение на естествени екосистеми, нямат характерни ландшафти и обекти на неживата природа.“ Това е и заключението на съдебно-биологична и екологична експертиза, приета от съда.
Отнемането на територия от Природен Парк Витоша е прецедент от създаването на парка през 1934 г. и предизвика възмущението на природозащитниците, още повече, че се случи в разгара на протестите срещу решението на Министерски съвет за Природен Парк Пирин. Заповедта беше обжалвана и Нено Димов я оттегли, но това е само временно решение.



Мрачни сенки в полите на Витоша



Певицата Белослава е получила имота като дарение от родителите си – психиатъра от Враца Борислав Стоянов и актрисата Анета Сотирова. Дарителският акт е от 20 юли 2005 г., а на 30 август 2005 г. мистериозната Геофорум Витоша регистрира заявлението си до МОСВ за снемане на защитения статут на имота.
Борислав Стоянов, известен още с прозвището си Доктора става


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а