01/02

Свързани новини

17.01.2018 15:11

Гафове и празна зала за старта на европредседателството ни в Страсбург

Видян 4041 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бойко Борисов:
“Това включено ли е?”
Лиляна Павлова: “Да”
Бойко Борисов: “Сигурна ли си?”
Лиляна Павлова: “Да”
Следва потупване по микрофона...



   С тези думи и действия започна на терена на ЕС европредседателството на България – страната, която трябва да води технореволюцията и цифровизацията на ЕС според ресора на комисаря си с чужда фамилия.
Пред полупразна зала в сградата на Европейския парламент в Страсбург премиерът Борисов представи приоритетите на българското европредседателство и направи яростна защита на прословутата вече Истанбулска конвенция, ратифицирана само от 26 от 47 държави, които би трябвало вече да са го сторили. Което, апропо, не срещна никаква реакция от патриотичния евродепутат Ангел Джамбазки, противно на позицията на формацията, която бе следвало да представлява и всичките му досегашни изявления. Трябва да се каже, че не блестеше с особени присъствия и коктейлът, даден от България предишната вечер за ознаменуване на родното европредседателство. Той не бе уважен от огромното мнозинство видни персони в ЕС, нито пък зарадва поне с масовост на присъствието, а звезда на вечерта беше Николай Бареков...
Не беше по-радостна картината и на сутринта в пленарната зала. Докато председателят на Европарламента непрекъснато даваше зор да се бърза, защото имало по-важни неща за обсъждане и изслушване в пленарния ден на институцията, като практически забрани дебати, шефът на ЕК Жан Клод Юнкер похвали премиера Борисов, когото обяви за доказал се демократ.
Единствен от началниците на големите фракции в ЕП се изказа Манфред Вебер от майчинската за ГЕРБ Европейска народна партия. Той обяви, че Борисов „30 години се бори с комунизма”, явно незнаейки биографията му, а „България успешно се бори с корупцията”. Макар да не сипа похвали, изказалата се от името на социалистите и демократите Елена Валенсиано изненадващо не отправи и критики към премиера и политиката на правителството му, но пък за наша радост гарантира, че червените в Европа твърдо се борят за България в Шенген. По подобен начин се заяви и незнаен либерален депутат.
За сметка на това, Зелените не спестиха нито един от тревожните въпроси, като подчертаха, че прожекторът осветява България и вади наяве проблемите й. Евродепутатката Келер описа актуалната картина в страната като посочи нестихващите всекидневни протести и темите им: екологията, липсата на свобода на медиите и корупцията. Тя специално определи като „жалко” положението по последния въпрос. Посочи категорично като „контрапродуктивна мярка” новоприетия антикорупционен закон.
„Борисов, заемете се сериозно с борбата с корупцията
”, призова премиера тя, като цитира 11 години доклади на ЕК по наблюдението на България за липсата на независимост на съдебната система и на борба с мафията и корупцията. В отговор, Борисов се нарече "зелен човек" и бе изпратен с овации.



  Очевидно, правителствената медия на Германия Дойче Веле и Тагесцайтунг не са излъгали, че страната им зорко ни следи и тече усилена подготовка за изслушването в Европарламента в сряда идната седмица на българския екоминистър, срещу когото настръхването в ЕС е наистина голямо дори само заради позициите му по климатичните промени, освен по конкретни актуални проблеми у нас.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще