Свързани новини

15.01.2018 13:51

Лъвът на НДК и подготовката на Пловдив за културна столица: бъгове на годината

Видян 1594 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До 31 януари всеки може да гласува кой е най-големият бъг или гаф на годината в областта на архитектурата, градската среда и градската култура в класацията на популярния блог на групата WhATA, която се бори за модерно мислене в тези области. Сред номинациите е поставянето на лъва на мястото на паметника 1300 години България, но също събарянето на Двойната къща – един от най-оригиналните паметници на културата в центъра на София, по волята на небезизвестния мафиот Киро Японеца от СИК.


Сред останалите бъгове е спорният по стил „паметник” на Братя Прошек пред издигналия се в маниера на руския мутробарок жилищен, офисен и търговски център на мястото на тяхната красива фабрика на ул. Сан Стефано също в сърцето на милионния град.


Той е редом с категорията Патриотичен кич, който инициаторите на класацията определят като актуална архитектурна тенденция и дават примери със сгради, върху чиито фасади има надписи на глаголица и други причудливи обекти.


Номинация има и за архитектурната подготовка на Европейската столица на културата в Пловдив, която започна с международен конкурс за централния площад и заявка за уважителна реновация на кино Космос, но ще завърши по познатия начин - с ремонти и строителство без архитектурни конкурси и проекти, включително на нова сграда на мястото на галерията на пловдивските художници.


Като тренд на годината пък са определени широко отразяваните от 19 минути протести срещу небостъргачи в София – досега народът се разбунтува срещу планираните сгради на бул. България – при ъгъла с П.Ю.Тодоров и с ул. Борово, против проектирания билдинг до Мол Парадайз на бул. Черни връх, както и анти сградата на Златен рог на Мирянови.


Като позитивни примери са посочени инициативата за поддръжката на монумента Знаме на мира, по-известен като Камбаните, в полите на Витоша, обявен от организаторите за Нормалност на годината.


Сред "нормалностите" на 2018 г. според WhATA още са докладът на датския урбанист Ян Геел за София, поръчан от Столичната община, който цели да промени не само визията, но и смисъла на градската организация на милионния град. Също така сред положителните образци са новото и съвременно на вид публично пространство на крайбрежната алея във Варна, магазинчето за интересни сувенири Gifted в София, новото място за идеи и събития Generator, новооткритата галерия Структура в София, фестивалът Водна кула арт фест в хладилното депо "Подуяне", както и ремонтът на водната каскада в Плевен.


Много са и номинациите за събития през 2017 г. като изложбата Български архитектурен модернизъм, културната програма на Дома на хумора и сатирата в Габрово, амбициите на проекта Визия за София, няколко специализирани архитектурни събития, пърформънси и изложби, както и споровете около поставянето на Бронзовата къща в столицата. В номинациите за сграда на годината освен това попада един паметник на културно-историческото наследство - Триъгълната кула на Сердика в София, осъществено от Столичната община, както и още едно градско пространство във Варна - временната лятна библиотека Рапана. Всички номинации и категории могат да бъдат разгледани на блога на WhATA.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни