Свързани новини

13.01.2018 10:21

Дончев: Туск каза между редовете – стегнете се, можете повече

Видян 1304 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Добра беше речта на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск при откриване на българското председателство. На първо място, че говори на български и отправи хубави послания за различните аудитории. Ако се прочете между редовете, каза : Стегнете се, можете повече. Това каза пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той призова да имаме адекватно отношение към европредсесателството. Влизаме в дежурство по график и трябва да свършим много работа, обясни той. Вицепремиерът е категоричен, че България няма да отлага реформите заради председателството, както пишат чуждите вестници.


   "Не отлагаме реформи заради председателството, но комбинирането на ангажиментите с рутинната ни работа ще е предизвикателство", категоричен е Дончев. По думите му около половината време на министрите ще отиде в работа и ангажименти свързана с председателството, но реформи не могат да бъдат стопирани за 6 месеца.

Вицепремиерът коментира още, че в България има корупция, но не сме държава, която не може да се бори с такава заплаха.

„Начинът на избиране на комисия „Антикорупция” предполага да е публичен и избиран от парламента. Ако разчитаме веднъж завинаги да решим проблемите с нов орган е наивно. Наред с новите институции са нужни и други неща – публичност на всяко взето решение и разход”, допълни той.

По повод разрешението за втори лифт в Банско и протестите Дончев заяви, че "не само обичам планините, но и Пирин". "Не бих позволил да мине решение, което го застрашава. Обичам го не по-малко от хората, които бяха на улицата и милея не по-малко за гората и планината от тях", обясни Дончев.

„Всичко трябва да става според закона” и добави, че протестиращите не протестират законодателството. „Взето решение за застрояване на Пирин няма. Втора кабинка, водоснабдяване, всяка стъпка подлежи на обжалване и всяка група, която смята, че решението е незаконосъобразно може да го обжалва”, категоричен е Дончев.

По думите втора кабинка може би не би навредила, но хората показват, че се притесняват, че зад това се крие нещо друго. Дончев отрече това да е така.

Българското общество има висока протестна култура и го казвам без ирония, смята той. Това, че става по време на една от най-големите срещи, не ми се иска да наричам рекет, уточни Дончев по повод полицейското недоволство преди дни. По думите му го безпокои рефлекса „ще ви изкажа на другарката”, ние в ЕС нямаме началници – те не са ни началници, а партньори.

Влизането в чакалнята на еврозоната е тема, по която не трябва много да се шуми. „Многото приказки могат да попречат на идеята. Парите и банките обичат тишината. България вече има и негативен опит с Шенген. Бидейки изрядна и подготвена може да срещне политически спънки”, обясни Дончев.

Според него има риск Европа да се раздели на страни, които са и не са в еврозоната. България трябва да е част от ядрото.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион