Свързани новини

11.01.2018 21:01

Туск цитира Вазов на български

Видян 1437 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави на български събралото се множество на официалната церемония по откриването на Първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз като цитира стихотворението на Иван Вазов „Отечество любезно“, съобщи БНР.


"Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър,  улавят духа на днешното празненство: „При всеки поглед нови, по-нови красоти“. Тази мисъл ме съпътства днес като председател на Европейския съвет и като поляк. Като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези „нови, по-нови красоти“",  заяви Туск.


Туск демонстрира запознатост с работата на българския актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“ и предположи, че младите свързват Народния театър повече с него, отколкото с поезията на Вазов, но подчерта:


"Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на „Игра на тронове“, макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и  бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми. Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност. Добре е, че един от приоритетите на Българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг,  ако не вие - потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, които никога не сте  загубили бойно знаме в битка -  кой друг би бил на висотата на тази важна и изключителоно трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион.


Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите!"



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци