Свързани новини

11.01.2018 16:19

Цачева пред Европарламента: България ще ратифицира Истанбулската конвенция!

Видян 1388 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министрите на правосъдието Цецка Цачева и на вътрешните работи Валентин Радев представиха днес приоритетите на България като председател на Съвета на ЕС пред евродепутатите от комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред. Министър Цачева заяви, че България ще ратифицира Истанбулската конвенция, а националния дебат по този въпрос постави в рамките на свободата на словото, съобщи Гласове.


Програмата ни е интензивна, предизвикателствата не са малко, отбеляза Цачева.


Наясно сме с отговорността, която носим и вярваме, че можем да допринесем за намирането на решения, допълни Радев.


Евродепутатите зададоха множество въпроси, сред които бяха темите за промените в регламента от Дъблин, приемането на Истанбулската конвенция, разселването на мигрантите, защитата на малцинствата, подхода по предложението на Европейската комисия срещу Полша.


Поставени бяха и въпроси за борбата с подправянето на километропоказателите на автомобилите, както и за корупцията сред българските граничари, митничари и полицаи.


В последвалите отговори министър Радев посочи, че Дъблинският регламент е приоритет за българското председателство. Каквото зависи от председателството, ще бъде направено. Ще работим за общ подход за разселването, добави той. Информацията е най-голямото богатство в борбата с тероризма и престъпността, заяви министърът.


Радев предложи на евродепутатите по въпроса с корупцията по границите да потърсят мнението и впечатленията на европейските представители, изпратени на браздата у нас.


Министърът на вътрешните работи определи подправянето на километражите като част от организираната престъпност. Може би не е най-важният проблем, но съществува, коментира той.


Министър Цачева заяви, че гражданите на ЕС очакват европейската прокуратура да заработи възможно най-бързо, защото ще действа срещу прането на пари - основен проблем в борбата с тероризма и организираната престъпност. Тя добави, че България ще ратифицира Истанбулската конвенция, а националния дебат по този въпрос постави в рамките на свободата на словото.


Цачева изрази очакването конвенцията спешно да бъде обсъдена в Народното събрание и отбеляза, че досега ратификацията е завършила в 17 от държавите в ЕС.


По въпроса с Полша тя настоя да бъде изслушано обяснението на Варшава.


Пред журналисти по-късно министър Цачева изрази удовлетворение от изслушването. Не усетих негативно отношение, всички искаме конкретни решения в интерес на гражданите на ЕС, добави тя.


Изненада ме, че имаше много конкретни въпроси, коментира министър Радев. Евродепутатите много добре са видели и разбрали нашите приоритети - те са общи за ЕС. Според мен всички бяха добронамерени, добави той.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

МБАЛ Д-р Атанас Дафовски в Кърджали

Родилка почина след спешно секцио в болницата в Кърджали

33-годишна родилка е починала тази сутрин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще