Свързани новини

09.01.2018 15:14

Радев: Председателството в сферата на отбраната е голяма отговорност

Видян 1345 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обединихме се около позицията, че председателството в сферата на отбраната е голяма отговорност. На второ място това е нашата позиция и за пълноценна информация. Това заяви президентът Румен Радев след проведеното заседание на КСНС днес.


Приветствам българското правителство, че повиши разходите за отбрана на 2% от БВП, заяви още президентът.

 „Обединихме се около позицията, че председателството на съвета на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на Р България в няколко много важни направления. На първо място, това е ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейската отбрана в лицето на България като председателстващ на ЕС“, заяви Радев и добави, че на следващо място е повишаване на сигурността и общата перспектива на Западните Балкани, предаде Фокус.

„България трябва да излезе с ясни предложения. Обединихме се, че трябва да има ускорено приемане на мерки, които да идентифицират всички тези области, проекти, научни звена, предприятия. От съществена важност е в качеството си на председатели на Съвета на ЕС да покажем, че можем да изпълняваме ефективно тази роля. Затова трябва да покажем, че планираме нашата отбранителна политика по европейски образец. Приветствам българското правителство, че прие национален план за нарастване повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП. Този план е много важна основа, на който да градим нашите отбранителни способности“, каза още Румен Радев.

"Не на последно място това е възможността за повишаване на сигурността. Също така засилване на сътрудничеството в областта на отбраната между страните членки на ЕС. В това отношение се обединихме, че трябва да има ускорено приемане на мерки, които да идентифицират всички области, проекти, научни звена, предприятия, така че да можем да участваме пълноценно в европейската отбрана. Важно е да осъществим активна комуникация с останалите държави членки. От съществена важност е, че можем ефективно да изпълняваме ролята на председател", добави още президентът.


Извън КСНС обсъдихме и тревожното натрупване на тежки криминални проблеми,  каза Радев. По думите му МВР полага всички усилия за тяхното разкриване. "Всички се обединихме около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността“, каза още президентът.

Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС)  беше на тема „Ролята на България за развитието на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018”.

На него присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владисав Горанов, министър на вътрешните работи Валентин Радев, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на „Атака” Волен Сидеров и лидерът на „Воля” Веселин Марешки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева