Свързани новини

07.01.2018 11:21

Ердоган: Откриването на Св. Стефан сега е послание

Видян 1886 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Скъпи приятелю, министър-председател Бойко Борисов. Поздравявам всички вас с най-сърдечни чувства. Днес тук сме за реставрацията на църквата Св. Стефан, по този повод в нашата страна се намира министър-председателя. Разбира се, България в момента е председател на ЕС. Това всъщност е много важно послание за международната общност. Истанбул с тази картина показва, че различните култури и религии живеят заедно“. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на откриването на църквата „Св. Стефан“. Той каза, че Желязната църква е храм за българската общност, но тя показва красотата на Истанбул, съобщи 24 часа.


Той припомни , че реставрацията е струвала около 15 млн. лири, а реставраторите са вложили много усилия. Вие сте свободни да изповядвате вашата религия, а ние ще ви защитаваме. Това е бил завета на нашите деди, каза още турският президент.


Той обясни, че църквата „Св. София“ има 1500- годишна история, и заедно с Истанбул е перлата на целия свят.


Това е нашето отношение към всички религии- в мнозинството трябва да има единство. Това е нашето разбиране и се стремим да поддържам всички храмове в страната ни, каза още Ердоган. Той отбеляза, че България е направила реставрация на джамията в Пловдив. "Лошите спомени от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно", заяви още Ердоган.


"Разбрах, че в София, се реставрира единствената джамия, която е отворена за молитви. Тя има 450-годишна история. Надявам се да открием заедно с вас реставрацията на тази джамия", заяви Ердоган. Той предложи помощта на Турция в реставрирането и консервацията на културно-историческото наследство в България. Ердоган припомни, че държавата му е участвала в реставрирането на храмове и над 5000 обекти. „Съхраняването им е отговорност на Турция към поколенията“, каза още турският президент.


В България тези културно- исторически обекти също имат нужда от реставрация, както тук, така и там те могат да са реставрират заедно, каза още Ердоган.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби