Свързани новини

07.01.2018 10:31

Златева: България ще бъде пред сложен баланс за председателството

Видян 1336 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През следващите шест месеца България ще бъде изправена пред сложен баланс, коментира зам.-председателят на БСП Деница Златева в предаването „Тази неделя“ по bTV.


„За нас е изключително важно да имаме добри взаимоотношения с всички съседи и Турция е важен съсед в региона. Това че премиерът Бойко Борисов има и добри лични контакти с президента Реджеп Тайип Ердоган, безспорно помага за това. Но, пречупено през призмата на нашата роля през тези шест месеца като председателстващ Съвета на Европейския съюз, трябва да вземем предвид и други фактори, които са важни. Те бяха изразени и по време на срещата на френския президент Еманюел Макрон с Ердоган тези дни, за да има европейска интеграция на Турция, трябва да се спазват основните човешки права и свободи и върховенството на закона, посочи Златева.  "Така че трудна ще е ролята на България в тези шест месеца. От една страна да поддържаме и развиваме добрите отношения, но по отношение на бъдещата интеграция на Турция в ЕС трябва да се съобразяваме с реалностите. Това ще е сложен баланс“, добави тя.


Според нея внасянето на вота на недоверие точно след поемането на европредседателството не е проява на лош вкус, защото „трябва да разделим нещата. По отношение на председателството – там сме показали изключителна  подкрепа, конструктивно отношение при подготовката, сътрудничеството на парламентарно ниво (...) Няма как да приема обвинения, че едва ли не се опитваме да саботираме председателството. Тези шест месеца и председателството не могат да бъдат някакво алиби да си затворим очите за всички процеси, които текат във вътрешнополитически план“, каза тя.


В момента мотивите за вота се финализират, те ще бъдат ясни във вторник. Те няма да са осъдителни присъди, ще бъде намерен балансът между проявления на корупция, обществено усещане и съответната конкретика, каза Златева.


По думите ѝ „усещането за корупция е най-вече по висшите етажи на властта и местната власт – там, където има осигурен сериозен финансов ресурс“.


Корупцията е проблем на цялото общество и не е патент само на това правителство. Тя пронизва обществото в последните 27 години, посочи Златева. Тя самата обаче не се била сблъсквала с това явление. „Не съм изпадала в ситуация нито да давам, нито да вземам и съм горда с това“, каза зам.-председателят на БСП.


За Истанбулската конвенция Златева коментира, че темата като цяло за борбата с насилието над жените е водеща за левицата, която е инициатор на редица кампании през годините.


 „Това, което се случи с обсъждането на Конвенцията, породи много сериозна полемика в обществото и го раздели. Нашата позиция не е против мерките за борба срещу насилието над жените, а срещу начина, по който тази конвенция беше обсъждана или не публично и беше внесена за ратификация. Има текстове, които пораждат притеснения, спорове в обществото. Нашето предложение е на този етап Конвенцията да не бъде внасяна за ратификация, но ще насърчим и участваме в подготовката на всички онези промени в закони, които ще гарантират ефективни механизми за борбата с насилието над жените (...) Категорично заявявам, че всичко, свързано със законодателна подкрепа на мерки, на промени в закони за защита на жените от сексуално, физическо, психическо насилие, ще бъде подкрепено от парламентарната група“, каза тя.


Снимка: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

MotoGP

Собственикът на Формула 1 иска да придобие MotoGP

Собственикът на Формула 1 Либърти медия ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на