Свързани новини

03.01.2018 14:38

Нено Димов отговаря на живо във Фейсбук за Пирин

Видян 1634 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   В рамките на спортната зона над Банско могат да се изграждат единствено и само спортни съоръжения - това са лифтът, други съоръжения и писти.


Как те ще бъдат изграждани, зависи от решения на експерти и дебати. Това посочи министърът на околната среда и водите Нено Димов докато отговаряше на въпроси на граждани на живо във Фейсбук, свързани с Национален парк Пирин.


  Каквото и да е строителство извън спортните съоръжения, от сорта на хотели и други сгради, е забранено и няма никакви вратички за евентуалните инвеститори в това отношение.


 Нено Димов отбеляза, че допустимото строителство в рамките на парка е близо 48 процента, като в 45 на сто от разрешените зони е допустимо само изграждане на водохващане за питейни нужди. В два процента от територията в района над Банско е позволено строителство на ски съоръжения, подобно строителство е допустимо и на територията на 0,6 процента от парка над Добринище.


Строителството на спортни съоръжения обхваща единствено изграждане на лифтове, влекове и ски зони. Няма да бъде допускано строителство на хотели и ресторанти, коментира министърът.


Няма инвестиционно предложение за втори лифт, което да е внесено официално в МОСВ, заяви министърът. При всички положения в момента концесионният договор не е променен. Ние знаем, че има нов закон и договорът трябва да мине през анализ.


Действително в България има много подходящи условия за ски, преди години спортът беше много по-разпространен. Надявам се, че програмата за развитие на спорта, заложена в коалиционната политика, ще постигне успех. Един модерен курорт, колкото и модерен да е той, няма да привлече толкова туристи, колкото една ски дестинация.


Местните общности трябва да имат водеща роля, защото те са най- заинтересовани и за опазване на околната среда и за развитието на бизнеса и туризма, каза Димов. Добре е спортните съоръжения да превозват туристи и през останалите месеци, не само в зимния сезон.


В момента голяма част от туристите, които се качват, го правят с коли, а това замърсява околните дървета. Ще обсъдя възможността качването да се осъществява само с лифт и да се забранят автомобилите, каза още министърът.


Разпоредил съм на ръководството на НП "Пирин" да прегледа пътя и щетите, които са нанесени от автомобилите, каза Димов и допълни, че този проблем ще бъде решен при наличието на нова кабинкова линия. По думите му въженият транспорт е най-чистият.


Искаме ли България да бъде ски дестинация, това трябва да се запитаме, каза министър Димов. Излизайки от темата за Банско, трябва да говорим и за Рила и за другите планини. Как ще се развие климатът е нещо, което предполагаме, никой от нас не знае какво ще се случи, би трябвало да бъдат взети под внимание всички мерки относно въпроса за околната среда и глобалното затопляне.


В парка е разрешена единствено санитарна сеч, това е елемент на добро стопанисване, отговори Димов на въпрос за изсичането на горите. Всеки млад бор може да стане стар, а всеки стар - някога е бил млад, беше отговорът на министъра дали 5 млади бора могат да компенсират една стара вековна мура.


Таксата на концесионера се определя на база приходи, а не от втората въжена линия, каза Димов по въпроса ще се увеличи ли таксата на концесионера, след изграждането на втори лифт.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и