Свързани новини

30.12.2017 09:42

Китайски кораби търгували петрол със Северна Корея, Пекин отрича

Видян 1600 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Южнокорейските медии излязоха с данни, че кораби, принадлежащи на Китай, са търгували с петрол в международни води със севернокорейски съдове, което е в пряк разрез с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН относно санкциите, налагани срещу Пхенян, заради ядрената му и ракетна програми. По-късно южнокорейските власти съобщиха, че са задържали кораб, принадлежал на Хонконг заради съмнение, че именно той е един от тези, извършвали нелегалните доставки на петрол, предаде Агенция Фокус.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп, заяви че е „много разочарован от Китай, че позволява петрол да достига до Северна Корея“ и че подобно нещо може да предотврати „приятелско решение на кризата, предизвикана от ядрената програма на Пхенян“. „Заловени на местопрестъплението", бе коментарът му в социалната мрежа Туитър.


На свой ред министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че не би спекулирал относно възможността дали американският флот ще действа по някакъв начин срещу съдовете, заподозрени, че превозват петрол за Северна Корея. „Ясно е, че правителствата, открили, че в пристанищата им има кораби, извършващи търговия, забранена според резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, имат задължения“, заяви министърът. „До момента сме свидетели, че държавите приемат това задължение сериозно“, допълни той.


Правителството на Китай категорично отхвърли появилите се данни. По думите на говорителя китайското МВнР Хуа Чунин „скорошните съобщения относно тази ситуация се разминават с фактите“. Китайското правителство не би позволило на „своите граждани или компании да се замесят в каквито и да е да действия“, които нарушават резолюциите на ООН. Тя попита медиите дали могат да уточнят кой кораб или кораби са продавали петрол и постави под въпрос как подобни умозаключения са постигнати без твърдо доказателство. Тя допълни, че позициите на китайското правителство остават ясни. „Китайското правителство е ясно, точно и вярно спазващо резолюциите на ООН относно Китай“, заяви тя и допълни, че отношението на страната ѝ към ядрената програма на Северна Корея е „искрена и сериозна“ и че мерките, които са поети от нея са „влезли в сила ефективно“. „Ако има доказателство, че от страна на Китай има някакви нарушения на резолюциите, Китай ще се справи с въпроса според закона и нито един нарушител няма да се размине с това“, допълни Хуа Чунин.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева