Свързани новини

29.12.2017 15:41

НПО иска Радев да наложи вето на антикорупционния закон

Видян 1761 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От фондация "Антикорупционен фонд" поискаха от президента Румен Радев да наложи вето на новоприетия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Законът беше приет на едно от последните заседания на парламента за тази година, а държавният глава вече намекна, че възнамерява да го върне за ново обсъждане, информира БНР.


Според фондацията антикорупционният закон създава самоцелното нов орган, без гаранции за неговата независимост от политическо влияние и публична отчетност и без гаранции за основни права и свободи на гражданите. Законът противоречи на принципите на правовата държава и на разделението на властите, смятат още юристите на неправителствената организация, които оспорват механичното сливане на твърде различни по функции и дейности и органи, някой от които през годините са доказали своята неефективност.


 


Те виждат проблем и в избора на председател и членове на комисията с обикновено мнозинство, защото то дава на управляващото мнозинство пълна доминация в органа, което пък създават условия за концентрация и злоупотреба с власт. Проблематични, според "Антикорупционния фонд", са липсата на защитата за гражданите и организациите, които искат да съдействат на новия антикорупционен орган, процедурата за попълването и подаването на имуществените декларации, защото не е ефективна, тази за отнемане на незаконно придобитото имущество пък е оценена като несъвършена. И още – възможността новият антикорупционен орган да използват специални разузнавателни средства създава предпоставки за концентрация на власт и възможни злоупотреби с нея, пишат до президента от "Антикорупционния фонд".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец