Свързани новини

28.12.2017 09:54

Банов: Интересно как разрушаването на къщата на ген. Рачо Петров започна по Коледа

Видян 2316 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Провокира сериозен интерес как може точно по Коледа да започне такова разрушаване на знакови обекти. Това коментира министърът на културата Боил Банов, след като в празничните дни започна разрушаването на  100-годишната къща на ген. Рачо Петров на столичния бул. Дондуков.

„Някак си не беше естествено“, каза министърът в предаването Тази сутрин по bTV.

В момента, в който разбрахме онзи ден, спряхме веднага разрушаването. Не мога да кажа защо е започнало то, видях само частично документи. Днес е първият работен ден, в който ще направим всички уточнения защо, как, дали е законно, или не, дали е морално, или не, каза още той.

Къщата е знакова. Със сигурност не е единичен паметник на културата, но би трябвало да влиза в групов паметник. Всички тези детайли обаче ще станат ясни днес, добави министърът. Той посочи, че сградата е изоставена от много години.

„В случаи като този държавата, в лицето на съответната общината, може да предприеме две неща. Едното е да започне да изгражда тази къща и да я ипотекира за сметка на собствениците, които, ако не могат да си плащат ипотеката всъщност, да се отнеме в полза на общината. Само че това става много сложно, защото някой път собствениците са по 20 – 25 човека и трябва да има подпис на всеки един от тях – процедура, която се жали в съда и става безкрайна. Другото, което може да направи, при обекти, които вече са показали конструктивна невъзможност да съществуват в тази визия, е да ги премахне и да изисква преизграждане в същия вид“, каза Банов.

„Всичко може да се възстанови, всичко трябва да се възстанови и оттук насетне всичко ще се възстановява“, увери министърът.


   По-късно днес проверка на Главната дирекция Инспекторат за опазване на културното наследство показа, че къщата никога не е била декларирана като паметник на културата. В този смисъл събарянето й не подлежи на санкция от Министерството на културата, съобразно Закона за културното наследство. С оглед на това, че сградата попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност - Ансамбъл Бул. Княз Александър Дондуков и в границите на II защитена зона на археологическия резерват Антична Сердика и Средновековен Средец, с МК задължително се съгласуват последващи инвестиционни намерения, се посочва в съобщението.

  Къщата е била собственост на Рачо Петров - генерал от българска армия, военен министър в правителството на Стефан Стамболов и два пъти министър-председател на България. Имотът от години стои безстопанствен. Следите й се губят из разпилените исторически документи, които десетки институции из столицата и страната съхраняват. Тя е сторена някъде през 20-е години на ХХ век. През 90-е обаче остава безстопанствена.


Екипът е бил пратен за срутването на постройката, тъй като е била окачествена като опасна. 



Снимка: Министерство на културата



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на