Свързани новини

24.12.2017 09:12

САЩ предоставят оръжие за $47 млн. на Украйна?

Видян 2237 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Смъртоносното оръжие, което може би ще бъде предоставено на Украйна, е предназначено за засилването на отбранителните способности на украинската армия и възможностите й за отблъскване на евентуална руска агресия, заяви известният американски сенатор Републиканец Джон Маккейн, предаде Фокус.


Преди дни се появи информация, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще получи рекомендация за предоставянето на грант, на стойност 47 милиона долара, на Украйна, който да й послужи за закупуването на американско смъртоносно оръжие, в частност – мощните противотанкови ракетни комплекси Javelin. Вчера говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт съобщи официално, че предложението е на бюрото на американския президент и ако той го одобри, Конгресът (долната камара на парламента) на САЩ ще има 30 дни, за да го потвърди. Според думите на Науърт, „помощта ще е изцяло отбранителна по своята същност“.


Джон Маккейн твърди, че доставянето на подобно въоръжение в Украйна „не възпрепятства мира в страната, а, напротив, необходимо е за постигането му“, като той определи приемането на подобно решение за „крачка в правилната посока“, която изпраща ясен сигнал за това, че САЩ ще защитават своите съюзници и партньори в техните битки за защита на суверенитета и териториалната им цялост.


Украинският президент Петро Порошенко изрази задоволството си от подобно решение на Вашингтон и бе категоричен, че ако Украйна получи смъртоносно оръжие от САЩ, то ще бъде използвано не за настъпление, а за самоотбрана и защита на мирното население. Според неговото мнение, предоставянето на подобно въоръжение е принципно и дългоочаквано решение на американската администрация.


Новините за планираната доставка на смъртоносно оръжие на Украйна предизвика остра реакция от страна на Русия, като заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че „в определен смисъл САЩ преминаха границите, обявявайки намерението си да предадат на Украйна оръжие с директно поразяващо действие. Вече това се случва не в рамките на търговските споразумения, които американските компании сключват тихомълком отдавна, а по държавна линия“.


Той добави още, че „киевските реваншисти така или иначе ежедневно обстрелват Донбас, не желаейки да водят мирни преговори и мечтаейки за силова разправа с непокорното население“ .„И САЩ решиха да им дадат оръжие за целта“.


„За съжаление, да призоваваме американските полици да се вразумят – в момента е безсмислено“, призна Рябков. „Русофобията дотолкова ги заслепява, че те радостно аплодират наказателните отряди на украинските националисти“.


В друго заявление от външното ведомство на Русия, заместник-министърът Григорий Карасин заяви, че решението на САЩ за доставка на оръжия за Украйна поощрява войнственото крило в Киев и подтиква украинските власти към изпълнението на силов сценарий в Донбас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби