Свързани новини

21.12.2017 15:41

НЗОК дължи милиони на аптеките, остават без лекарства

Видян 2055 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да изплати на аптеките цялата дължима сума за дейността през ноември, която е близо 70 млн. лв. За това настояха представители на Българския фармацевтичен съюз (БФС).


От дължимата сума НЗОК ще изплати малко повече от 5 млн. лв., каза председателят на съсловната организация проф. Илко Гетов.


На 19 декември Надзорният съвет на НЗОК реши да отложи плащанията към аптеките за след 8 януари 2018 г. Така по празниците част от аптеките ще бъдат принудени да търсят допълнителни средства, за да закупят нужните лекарства, твърдят от БФС, предава БТА.


Неизплащането на средствата ще постави в риск много аптеки, работещи по договор с НЗОК, де не могат да закупят лекарства, което ще доведе до невъзможност на пациентите да си ги получат, особено скъпоструващите, които се отпускат по протокол, каза Светослав Крумов, главен секретар на БФС. Той припомни, че пациентите могат да получат лекарствата си само на територията на съответната районна здравноосигурителна каса, което означава, че те няма да могат да ги купят от друга област в страната.


НЗОК ще започне следващата година с дефицит само за лекарства близо 150 млн. лв., каза Маргарита Грозданова, член на Управителния съвет на БФС. Тя посочи, че той се формира от дължимата сума на аптеките за ноември и в резултат на отменения мораториума за нови иновативни терапии. Бюджетът на НЗОК за следващата година трябва да бъде актуализиран, единодушни са фармацевтите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден