Свързани новини

20.12.2017 11:13

Делфин няма да строи бойните кораби

Видян 2064 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Няма да има подписване на договор за бойни кораби. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в началото на правителственото заседание.

Близката до бизнесмена Кирил Домусчиев корабостроителница Делфин бе определена за победител в поръчката за 820 000 000 лв. за изработване на 2 катера за бреговата ни охрана. А фактът, че МО получи само 1 оферта за поръчката на корабите предизвика бурни емоции в обществото. 400-те страници документация по търга бяха само на български език, което силно затрудни всички 6 чужди кандидата и даде предимство на едниствения български. Така бяха игнорирани концерни като световния лидер БАЕ Систъмс и немския Тисен Круп.

 „Предлагам да оттеглим точката, която беше за закрито заседание за Министерски съвет, касаеща сключване на договор с фирмата Делфин за изграждане на два многофункционални патрулни кораба. В 09.00 часа е депозирано писмо в Министерство на отбраната, че фирмата се оттегля от преговорите и подписването на договора", коментира той, предаде Фокус.



   Делфин се отказва от договора заради това че върху сумата на поръчката трябва да се плати ДДС, съобщи 24 часа. Засега от фирмата не коментират.

Временно се спира и проектът за ремонт на 15 изтребители МиГ-29 заради обжалване в Комисията за защита на конкуренцията, направено от украинска фирма, каза още Каракачанов. По думите му разходите, поръчани по отношение на бойната авиация, ще бъдат съкратени по няколко причини.

 „Първата и основна е, че на 19 декември в Комисията за защита на конкуренцията е внесена жалба от една украинска фирма, която обжалва процедурата, по която Министерство на отбраната е подготвило преговорите и беше пред сключване на договор. Става дума за ремонта и поддръжката за 15-те ни самолета Миг-29. Процедурите са такива - след като има обжалване, процедурата се спира", обясни той. Каракачанов заяви, че до края на годината тези средства няма да могат да бъдат усвоени.

 „Става дума за 82 млн. лв. 19 бяха гласувани на миналото заседание, за което благодаря на Министерски съвет, за днес бяха предвидени още 22 млн. лв., които отпадат. Така че сумата, която може да бъде изразходена, като броим тези 19, е 50 млн. лв., които ще пусна на съгласуване с подпис за постановление на Министерски съвет", коментира той.

Премиерът Бойко Борисов попита защо вчера са работили толкова време с адмирали и генерали и всичко е било е готово, на което Каракачанов отговори: "Бяхме длъжни като правителство да направим всичко възможно".















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион