Свързани новини

19.12.2017 09:52

Други хора диктуват в Касата, заяви бившият подуправител

Видян 1233 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бяха ми предложени четири варианта, за да напусна, поради това, че проф. Камен Плочев не иска да работи с мен. Първоначално се озадачих, но като видях каква е ситуацията в касата и напуснах. В един момент реших, че няма смисъл. Реших, че съм притеснен от неспособността на управителя да навлезе реално в материята и според мен други хора диктуват какво се случва в НЗОК, кадруват, пишат различни неща. Пробутват ги на управителя и той подписва, затова подуправителят пречи. Това каза в предаването "Денят започва" по БНТ д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК, който вчера бе освободен от поста.


"Всички материали - болнични бюджети, лекарства, минават през мен и аз виждам какво става. Може би това е причината. Проф. Плочев намекна, че това е по настояване на предишното ръководство на министерството", каза д-р Петров и призна, че се притеснява какво се прави по отношение на лекарствата и националния рамков договор.


На въпроса защо Здравната каса не може да контролира разходите на болниците, на лекарства и бюджетите той каза, че има проблеми с обективни фактори, но има и субективни. По думите му нещата не са чак толкова трагични. Според него новите лекарства удължават живота, но и терапията, и това е целта на лечението. С тези лекарства, разходите ще продължат да растат, посочи д-р Петров. Третият проблем е с контрола и начина, по който се отпускат тези лекарства. В момента вървят преговори за отстъпки над 160 млн. лв., които тази година трябва да събере Касата, но според него, по начина, по който се водят, ще бъдат много по-малко.


За мораториума бившият подуправител на НЗОК каза, че хората, които са го лансирали, трябва да излязат с имената си, а не да мълчат и че по-скоро го притеснява начинът, по който е въведен. Според него сред тези молекули има поне четири с по-добър ефект и по-евтини.


"Всички се изказаха за мораториума, а от Здравната каса никой не взима решение. Идеята е на д-р Галя Кондева, Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването и проф. Камен Плочев. Тези хора сега мълчат, а други се изказват. Когато това отиде в парламента, вече имаше друг министър. Голяма част не искаха, но щеше да излезе, че бламират току що поставен министър. Надявам се, че министър Ананиев също е бил подведен по този въпрос", каза още д-р Димитър Петров.


На извънреден борд днес се обсъжда как, вече отвъд закона, да се "преразгледа" гласувания от НС бюджет по волята на премиера.Така поне част от 1000-та засегнати онкоболни ще бъдат спасени, но след разглеждане на всеки случай в спецкомисия. Засега я няма.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а