Свързани новини

19.12.2017 09:44

САЩ блокира проекторезолюция на ООН за Ерусалим, Турция шокирана от ветото

Видян 1357 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която обявява за невалидни решения за изменения в статута на Ерусалим, е блокирана от Съединените щати, съобщи БНР. Американският посланик Ники Хейли обясни, че с ветото си Вашингтон защитава "суверенното" си решение да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Хейли определи като "обида" твърденията, че страната й вреди на израелско-палестинския мирен процес:


"Това, на което станахме свидетели днес в Съвета за сигурност, е обида. Това няма да бъде забравено. То е още един пример за това как Обединените нации влияят по-скоро зле отколкото добре на израелско-палестинския конфликт".


Останалите 14 страни от Съвета за сигурност подкрепиха проекторезолюцията. Палестинците определиха американското вето като „неприемливо“, а израелският премиер Бенамин Нетаняху изрази благодарност към американския представител в ООН.


Палестинският министър на външните работи Рияд Малики заяви, че палестинците ще поискат извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН след ветото на САЩ върху резолюцията за оттегляне от Вашингтон на признаването на Ерусалим за столица на Израел, предаде Ройтерс.


"Радваме се на силна подкрепа на мнозинството от членовете на Съвета за сигурност на ООН срещу решението на САЩ да се премести посолството в Ерусалим и да се признае Ерусалим за столица на държавата Израел. Това възражение от страна на международната общност е много важно, защото те смятат решението на президента Тръмп за нищожно и изпразнено от съдържание, което нарушава международния закон и по-специално резолюциите 478 и 2334. И в резултат до 48 часа ще поискаме извънредно заседание на Съвета за сигурност", заяви палестинският министър на външните работи Рияд Малики.


На 6 декември американският президент Доналд Тръмп скъса с десетилетната политика на САЩ по въпроса и призна Ерусалим за столица на Израел, застрашавайки усилията за мир в Близкия изток и предизвиквайки безпокойство в арабския свят и сред западните си съюзници.


Турция е шокирана от ветото върху резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за оттегляне на решението на САЩ за признаване на Ерусалим за столица на Израел, заяви турското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Наложеното от САЩ вето върху резолюцията, подкрепена от останалите 14 членове на Съвета за сигурност, още веднъж показва, че Вашингтон е "загубил обективност", заявиха от турското външно министерство. В телефонен разговор, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и британският премиер Тереза Мей са се съгласили, че международната общност трябва да положи "интензивни усилия" за уреждането на проблема около Ерусалим, съобщиха източници от кабинета на Ердоган.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.