19.12.2017 09:32

Брюксел започва данъчно разследване на Ikea

Видян 1114 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия (ЕК) започва разследване на данъчните практики на шведската верига за мебели Ikea. Това е поредният ход на ЕС в неговата четиригодишна кампания срещу агресивното избягване на данъци от страна на корпорациите, пише Financial Times.

Обявлението на европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер е във връзка с официално разследване на данъчни уговорки на холандското поделение на компанията, които може да се помогнали на Ikea да избегне близо 1 млрд. евро под формата на данъци в ЕС от 2009 г. до 2014 г.

Компанията е създала две отделни корпоративни групи в рамките на мрежа от фирми в Холандия, Люксембург и Лихтенщайн, чрез които е преместила активи и печалби, за да се възползва от специалните схеми на облагане. Разследващите европейски органи ще трябва да проверят дали холандското споразумение е нарушило правилата на ЕС, преди да могат да определят евентуалните спестени данъци от структурата.

Досега ЕК е прегледала над хиляда данъчни договорки между страните членки и мултинационални компании. При петте приключени разследвания е наредено на четири страни членки да си възстановят милиарди евро от близо 40 компании, сред които Apple, Starbucks, Fiat и Amazon. Вестагер коментира, че повечето сделки не предоставят специални ползи, но някои "дават предпочитано данъчно отношение на избрани компании". "Ще започваме разследвания, когато има индикации, че е предоставяна държавна помощ", посочва европейският комисар по конкуренцията.

Действията спрямо Ikea са последното и най-актуално разследване на Вестагер на схемите, които позволяват на някои мултинационални компании да си спестяват данъци по начин, по който не могат да го направят местните и по-малките фирми. Това е разглеждано от ЕК като "незаконни облаги", или т.нар. държавна помощ.


През 2016 г. Вестагер нареди на Ирландия да си възстанови рекордните 13 млрд. евро като спестени данъци от Apple за периода 2003 - 2014 г. Европейският комисар също така отсъди срещу договорките на Starbucks в Холандия и срещу споразуменията на Люксембург с Fiat и Amazon. Същевременно Белгия беше задължена да си възстанови около 700 млн. евро под формата на данъци от 35 компании, които са се облагодетелствали от специалните схеми. Всички страни и повечето компании обжалват решенията на ЕС.

Брюксел също така разследва McDonald’s, френската електрическа компания Engie и британска данъчна схема за чуждестранно контролирани корпорации.


  Източник: Капитал



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля