Свързани новини

18.12.2017 13:24

Представиха ремонтираните зали на НДК

Видян 2171 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 12 млн. лв. са изхарчени за системата за сигурност за европредседателството, която е една от най-добрите в Европа. Това каза пред журналисти министърът на културата Боил Банов по време на представянето на ремонтираните зали на НДК за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., предаде Фокус. Министърът изтъкна, че няма по-добро място в Европа от НДК, предвид и произведенията на изкуството, които са реновирани. „Обектът представлява нещо уникално“, коментира Банов. Специални благодарности заслужи за работата си изпълнителят Галчев инженеринг, който само за 9 месеца успя да свърши колосалната по обем задача, отстрани и невключени в заданието ремонти, като например появили се в нереконструираните части на Двореца течове.

Той уточни, че целият ремонт струва 45 млн. лв. Банов поясни, че на две места са се появили течове и увери, че те вече са отстранени.

„Тази сграда по принцип би трябвало да се затвори и да се отвори, когато трябва. С оглед на спецификата на НДК, тук дейностите не са спирали. Така че в условия на такъв глобален ремонт и на пълно протичане на всички дейности, е възможно някъде нещо да не бъде дооправено“, каза министърът.


  "Пленарната зала в НДК е уникална и няма аналог", заяви още Банов. Той поясни, че това е трета зала, която ще бъде основна за европредседателството. Министър Лиляна Павлова допълни, че в нея са поместени ремонтирани кабини, които да отговарят на всички изискванията на Генерална дирекция Преводи на ЕК. „Включително с обезшумяване на столовете, на масите в кабините, за да не предизвикат дискомфорт по време на превод“, коментира министърът на българското председателство. Павлова допълни, че има и ново студио на БНТ. 


В Трета зала на НДК ще се състоят 32 събития на високо ниво. Тя е напълно преправена, сменен е таванът, вкарана е нова модерна техника, обясни Павлова, съобщи 24 часа. До нея на територията на бившия ресторант Скай Плаза пък ще се хранят делегатите, а в малка странична зала ще са работните обеди на европейските премиери и президенти. За председателството е възстановена кухнята-майка на НДК, която в цялата история на сградата е използвана само веднъж за тринадесетия конгрес на БКП.

Ремонтирани са и залите 7,8 и 9, които ще поемат събитията, които не са ВИП. Според Павлова през тях ще минат 22 000 души за следващите 6 месеца. Тези зали могат да бъдат обзаведени както като конферентни, така и да се редят за кръгли маси. В зала 9 пък ще са по-арт събитията и там ще се седи по земята, разказа Павлова.

При ремонта са реставрирани всички пана на големи български художници, които красят залите на НДК от построяването му, обясни още Банов.


Вход А6 ще е парадният вход за събитията от българското председателство, обясни пък министърката на европредседателството Лиляна Павлова. През него ще влизат ВИП гостите като еврокомисарите, чуждите премиери и пр. За делегатите е предвидено преминаване през вход А4.

Снимка: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп