Свързани новини

15.12.2017 12:14

Незаконен е мораториумът за лекарствата, заяви проф. Клисарова

Видян 1579 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  „Мораториумът срещу новите молекули е несправедлив, незаконен и бих могла да кажа противоконституционен, защото лишава българските граждани от достъп до качествено лечение”, това каза професорът по молекулярна медицина Анелия Клисарова пред БНТ. Тя добави, че  не трябва мораториум върху иновативните лекарства да спира развитието на медицината. „Медицината се развива и ако до преди години касата е плащала 7-8 нови лекарства, сега са 32 и това е нормално, защото достиженията са все повече”, каза още тя. Анелия Клисарова бе категорична, че  нито едно правителство досега не е налагало такъв мораториум върху новите лекарства. Тя припомни, че заплащането за тях ще струва между 24 и 35 млн. лв., много малък процент от бюджета на НЗОК, който е 3,8 млрд. лв. „Не бива заради такава сума, която няма да наруши баланса на бюджета, да противопоставяме пациентите”, каза още тя и добави, че този мораториум е израз на това, че институциите не са се справили с предизвикателствата на времето и растящия тренд на иновативните лекарства и технологии.


„Проблемите на здравеопазването няма да се решат с един мораториум. Трябва да има ефективен контрол под формата на здравна карта и електронно здравеопазване”, заяви народният представител. Тя бе категорична, че когато има работеща здравна карта, ще се знае какво реално се случва с пациентите.  „Ако бъде взето политическо решение, че те ще имат електронни досиета, тогава ще бъдат спестени и пари и здравеопазването ще стане по-достъпно”, обясни тя.  Проф. Крисарова бе категорична:" Здравето на нацията не трябва да е стока. Стратегическите болници в страната са заставени да печелят, а не да имат социална функция, а българският народ е разделен на долимитен и надлимитен.” Тя обясни, че ако човек бъде диагностициран със заболяване, което не е в списъка на НЗОК, започва процедура, която е изключително дълга, за да може да се лекува той. „Ако пациентът има късмет неговото заболяване да е в списъка на касата, то трябва да е и в позитивния списък на лекарствата, а така много хора са обречени с години да чакат лечение”, каза още Анелия Крисарова .



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.