Свързани новини

05.12.2017 15:26

Започват масови проверки на болници и аптеки

Видян 1907 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Масирани проверки на аптеки и лечебни заведения започват още от тази седмица. Детайлно ще бъдат проверявани аптеки и болници, в които е забелязан свръхоборот от повишаване на разходите за онкологични лекарства.


В края на миналата седмица от ГДБОП и спецпрокуратурата обявиха, че е разкрита престъпна група за незаконен износ на скъпи лекарства, платени от здравната каса. Всъщност, става въпрос за законно движение на стоки в ЕС между България, къде са по-евтини и северни страни, където съдиите са по-скъпи. Напомняме, че още кабинета ББ2 обяви, че се е справил с това. В износа са замесени лекари, директор на болница, аптеки, а за основен организатор е сочен сириец. Износът е ставал по различни схеми - отпуснати на пациенти лекарства се изнасят от болниците, преопаковат се и се продават в чужбина или пък се водят изписани в аптека на конкретни хора, но никога не стигат до тях, а се изнасят. Имало даже случаи да се завишава теглото на пациенти, за да се оправдае по-голямо количество лекарства.


От прокуратурата и МВР засега отказват да дадат повече информация за разследването си. То е срещу организирана престъпна група и се ръководи от спецпрокуратурата. При операцията бяха арестувани 7 души за по 24 часа. Те вероятно са освободени, тъй като няма информация да са им повдигнати обвинения. Проблемът е, че са намерени 1-2 кашона, пишат медиите, а не милиони.


"В последните три години НЗОК има твърде голям разход на лекарства, неимоверно висок на фона на намаляване на населението. Няма причини за 150 млн. лв. преразход", коментира  пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Смята се, че паралелният износ у нас е за около 450 млн. лв. годишно, като две трети от него е легален, а една трета - нелегален.


Проверки ще бъдат направени на всички болници, без изключение, открито и по определени процедури и правила. Без да се правят чадъри за този или онзи. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг относно предстоящи проверки, свързани с ефективното разходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения.


Според Ананиев проверките ще целят да установят дали се изразходват ефективно и целесъобразно средствата, предназначени за лечение на българските граждани.


В същото време десетки лекари и служители в Пирогов излязоха на протест пред сградата на лечебното заведение с настояване за оставката на директора проф. Асен Балтов.


Те заявиха, че ръководството на болницата управлява лошо, прави спорни назначения, раздува административния щат и не задържа младите специалисти.


Нарушаване на колективния трудов договор, съкращения на над 150 работни места и увеличаване на дълга на Пирогов до 2 милиона лева са част от проблемите, които лекарите заявиха публично.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне