Свързани новини

05.12.2017 09:31

Радев и Макрон се договориха за смели образователни проекти в България

Видян 1301 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българският президент Румен Радев и френският му колега Еманюел Макрон обсъдиха възможността в България да бъде открит клон на Националното училище за администрация (ENA) за района на Югоизточна Европа, който да формира нови лидери. Френският държавен глава е изразил подкрепата си и за създаването у нас на Международен институт за устойчиво развитие с научен център с участието на останалите балкански държави. Радев и Макрон разговаряха на четири очи в Париж. Българският държавен глава е на официално посещение във френската столица. След срещата българският президент заяви, че двамата са провели изключително съдържателни разговори.

След разговорите френският президент посочи трите области, в които двете страни ще си сътрудничат най-тясно – отбрана, сигурност и образование. Еманюел Макрон изрази задоволство, че в сряда българският му колега ще придаде физически израз на военното сътрудничество между двете страни с полета си на изтребител "Рафал".

"Обсъдихме предизвикателствата пред Европа и нашите общи позиции. Споделихме някои от смелите френски виждания за проблемите в Европа. Българското председателство на Съвета на ЕС е една добра предпоставка за нашето общо сътрудничество. България има амбицията не само да бъде посредник и координатор по време на това председателство, а да постави на масата най-критичните проблеми пред ЕС. Проблеми, които изискват ясна визия и смел подход”, заяви след срещата президентът Румен Радев.

„Напълно споделяме приоритета на Франция, че сигурността и отбраната са изключително важни за бъдещето на Обединена Европа. Важно е страни като България да участват пълноценно в интеграционните процеси на европейската отбрана. Това изисква силна обединена отбранителна индустрия. В това отношение България има голям потенциал и в областта на производството и научните изследвания”, каза още държавният глава.


Що се отнася до икономическото развитие, Радев заяви, че България би желала да види много по-голямо инвестиционно присъствие на Франция у нас. Двамата президенти са обсъдили областите, в които това може да стане най-добре. Утре предстои среща на българския държавен глава с френския бизнес.

„Много важен приоритет е сигурността в миграционната политика. Една от задачите на българското председателство на ЕС е да се предприемат ефективни мерки не само за охрана на нашите лични граници, но и за механизмите, които да се справят с мигрантската криза”, каза още Румен Радев. Той подчерта, че членството на България в Шенген е важен фактор за повишаване на сигурността в Европа, защото сигурността на всеки европейски гражданин започва от сигурността по външните граници, каквато е България.

България също така подкрепя вижданията на Франция за реформи и усъвършенстване на европейското образование и общите усилия за изграждане на единна силна европейска наука.

"Подкрепяме вашите виждания за реформи и за усъвършенстване на европейското образование и общите усилия за изграждане на единна силна европейска наука. Оценяваме високо вашия подход за създаване на европейски университети", заяви Радев.

Двамата с Макрон са обсъдили възможността за основаването в България на клон на Националното училище за администрация (ENA) за района на Югоизточна Европа, който ще спомогне за изграждането на нови лидери. Получили сме подкрепата на Макрон и за създаване на Международен институт за устойчиво развитие с научен център, с ускорител за ядрени частици, с участието на останалите балкански държави. "Имаме проекти за това и пълната подкрепа на ЦЕРН и с, надяваме се, европейско финансиране", подчерта българският държавен глава.

"За мен интеграцията на Западните Балкани изисква всеобхватен подход – не само социална политика, не само правосъдна реформа, не само свързаност – транспортна, енергийна и дигитална, но и общо развитие на образование и наука. Защото ако искаме да имаме една хармонично развита Европа, не може да развиваме наука и високи технологии само на Запад, те трябва да се развиват и на Изток", посочи Румен Радев.


Той благодари на Макрон за подкрепата му за кохезионната политика. "Тя не е просто трансфер на средства, тя е много важна за единството на Европа. Тя би облекчила много икономическата имиграция в по-богатите държави и би облекчила демографската криза в по-бедните. За да има обаче ефективни мерки в коехезионната политика, трябва да има ефективни мерки за борба с корупцията. За това ние в България също работим усилено", посочи Румен Радев.


Източник: Гласове



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!