Свързани новини

04.12.2017 11:46

Държавата оттегля исканията си за спиране на делата за Царска Бистрица и Врана

Видян 1604 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Работната група приключи своята работа с категорично заключение, че изпълнителната власт в лицето на Министерски съвет не може да предприеме никакви действия, защото висящите дела са от компетенцията на независимата съдебна власт. Това каза на брифинг министърът на правосъдието Цецка Цачева за делата за „царските имоти“, предаде Фокус.

 „Както ясно е посочено в решението за мораториума, приет от 41-вото Народно събрание през 2009 година, действието му се простира до приемането на специален закон, който е от компетентността на законодателната власт“, обясни тя. „Правните последици от обявяването на противоконституционност на Закона за обявяване на държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд I и Борис III и на техните наследници могат да бъдат решени само по законодателен път при отчитане на влезлите в сила съдебни решения“, посочи министърът.

  „Има заведени 3 жалби в Страсбург от наследниците, но министерството няма информация по хода на тези дела“, уточни Цецка Цачева. „Припомням, че наскоро от Европейския съд за правата на човека държавата беше осъдена за т.нар. „синя къща“ в Пловдив, чието реституиране не бе извършено в реални граници. Би могло да се разсъждава в посока, че най-добре би било уреждането на тези висящи съдебни спорове да се извърши по предвидения в закона ред“, каза още тя.



 "Не може по друг начин изпълнителната власт да се ангажира, тъй като въпросът може да бъде уреден с нарочен закон. Другият начин е с приключване на делата, заяви още Цачева за делата за „царските имоти“.

„В отговор на писмото на Симеон Саксскобургготски министър-председателят е възложил проучването на въпроса, което е направено от работната група с представители на държавата и адвокатите на наследниците на царските фамилии“, уточни Цецка Цачева. „Единственото ново обстоятелство са заведените жалби в съда в Страсбург“, коментира министърът.

 „Това, което е в компетенцията на изпълнителната власт, е приключило с работната група. Немислимо е и няма основание за намеса, където и да било“, каза още Цачева.

 По молба на МРРБ за 6 месеца бяха спрени делата за дворците „Врана“ и „Царска Бистрица“. Симеон Саксскобургготски получи обратно имотите си, когато беше премиер през 2002 година, но през декември 2009 година бе гласуван мораториум, забраняващ му да се разпорежда с реституираното си имуществото. Впоследствие той заведе дело срещу мораториума. Делата за чифлика „Кричим“, къщата в Ситняково и хижата „Саръгьол“ приключиха в полза на държавата.

В петъчния парламентарен контрол на 1 декември министър Николай Нанков заяви, че държавата не се е оказала от „царските имоти“ и ако казусът не се реши извънсъдебно, делата ще продължат. В правосъдното министерство беше сформирана работна група за обсъждане на въпросите за собствеността на имотите. Външният министър Екатерина Захариева обясни, че присъствието на Симеон Саксскобургготски в делегацията в Саудитска Арабия няма общо с „царските имоти“. Тя заяви, че няма сделка по казуса с имотите. ВМРО, част от коалиционните партньори на ГЕРБ „Обединени патриоти“, се противопостави на отстъпването на „царските имоти“ на фамилията Саксскобургготски. Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ВМРО няма да подкрепи евентуално законово решение на проблема с реституирането на имотите, ако то не бъде обсъдено предварително в коалиционния съвет на управлението.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв