Свързани новини

01.12.2017 14:20

Над 90% от млечните продукти на пазара са български

Видян 1045 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 90% от потреблението на млечни продукти се задоволява от българското производство и това не са временни данни, а за 5-годишен период. Това съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров при представяне на инициативата „Купувам българско“ на БНТ2. Тя се провежда в партньорство с основните браншови организации и Националното сдружение на общините в Република България. При яйцата българското производство  достига до 93% от пазара, а при телешкото – 63 на сто.


Зам.-министър Димитров цитира и статистически данни за ръст от 28% в производството на плодове и зеленчуци за миналата година. Като цяло има и 3 на сто нарастване на продажбите на български храни за последната година.


Тенденцията за увеличаване на дела на българските храни, които купуват домакинствата у нас е трайна, което  води до ръст в производството на родни продукти, което се отразява положително и на износа, обясни д-р Димитров. От 2009 г. насам  земеделската и хранителната промишленост имат положително външнотърговско салдо, което постоянно нараства.  През миналата година износът на храни и земеделски продукти от България превишава с 1,2 млрд евро вноса. 75% от всички изнесени храни са за страните от Европейския съюз. Това е най-скъпият пазар, но и най-претенциозният, което показва, че българските храни са качествени, каза още зам.-министър Димитров.   Той  декларира, че държавата се стреми да работи в тясно сътрудничество с бизнеса.  И изтъкна, че българските производители на храни успяха да спечелят доверието на потребителите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне