Свързани новини

30.11.2017 09:33

Нинова: ДПС получава 22 млн. лв. Какво става?

Видян 1441 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ не предлагат нищо ново и различно от досега– повече пари в доказано неработещи системи. Защо доказано? Нека видим какво става в образованието - все повече деца отпадат от училище, все повече се увеличава неграмотността. Здравеопазването – увеличава се броят на закритите болници и броят на хората, които нямат достъп до здравеопазване. Увеличават се хората, вече 3 млн., които са на прага на бедността. Демографска катастрофа – продължаваме да се топим. Това са процеси, които вървят от години, но ГЕРБ управлява в последните 8. Философията на нашия бюджет е повече пари, но за реформирани модели и системи на здравеопазване, образование и данъчна система; с цел здравеопазване, в което болниците не са търговски дружества – това е сериозна промяна; образование, в което парите не следват ученика, а качеството на образованието е в центъра на реформата и по-високи доходи чрез една по-справедлива данъчна система. Това са две алтернативи.


В бюджета трябва да има държавна политика за икономика и производство и държавна политика за борба с бедността. Бюджетът на ГЕРБ няма предпоставки за сериозен растеж в икономиката, той е приблизително средният за световната икономика. Ние имаме доста да наваксваме и това приближаване до развитите страни няма да стане бързо, ще останем най- бедната страна в Европа. Потребление и инвестиции – няма как при този ръст на цените да очакваме, че потреблението ще се увеличава и това ще стимулира икономиката – с 80% са се увеличили цените на някои храни, според Държавната агенция за стокови борси и тържища, ток – 1.5% нагоре, вода 19%, акцизи на цигари – нагоре, 62 случая на общини в страната, които са увеличавали местните данъци и такси и само 8, които са ги намалявали. Т.е. оскъпява се животът и няма как това да не се отразява на покупателната способност и на потреблението. Инвестиции – за първата половина на 2017 г, тези инвестиции са се стопили наполовина. Предвиждате преки чуждестранни инвестиции от 2.1% от БВП за догодина, вместо 5.6%, както беше 2008 г. – и от там не се вижда източник на растеж.


Предлагаме цялостна алтернатива, която е в посока за компенсиране на липсата на чужди инвестиции с държавни такива, като предлагаме два специални фонда - за проекти и Северозападна България и Странджа- Сакар, нова данъчна система, която да доведе до по-справедливо облагане и доходи и реформи в образованието и здравеопазването.


Другата съществена разлика между нас е начинът на бюджетиране. Години наред ГЕРБ подценяват умишлено приходите, които се разпределят в тази зала - от НС, така, както е редно. Има излишъци, които се разпределят извън тази зала – в МС, субективно, без правила, без принципи, така, както не е редно. Това го има и в бюджета за 2018г. Това разпределение става така: ето пример- ПМС от 28.11. 2017г. ГЕРБ – 30 млн. лв в 35 общини, извън бюджета, ДПС – 22 млн. лв. в 35 общини, извън бюджета, всички останали общини в държавата – 3 млн. лв.


Г-н Симеонов, докато Вие откривахте тоалетни на ГКПП, ДПС получи за половин час 22 млн. лв., извън бюджета. Какво става в държавата? Кой управлява? ГЕРБ прави бюджет не за българите, а за купуване на влияние, за послушание на непослушните, за задкулисни договорки и за печелене на избори. ГЕРБ превърна най-висшата форма на политика – бюджета, в най-грозната форма за купуване на политическо влияние и политическо спокойствие.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни