Свързани новини

28.11.2017 14:33

Гърция натисна, Македония с ново име

Видян 1859 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Македонският премиер Зоран Заев е приел промяна на името на страната, пише сръбското издание Курир, като се позовава на кмета на Солун Янис Бутарис. Той е участвал на преговорите с представители на македонското правителство. Той смята, че Зоран Заев е склонен на компромис с името. Като възможности изданието посочва Нова Македония или Северна Македония. Припомняме, че сегашното сложно название с абревиатура БЮРМ – Бивша югославска република Македония, също е възприето под натиск на общите ни южни съседи.


Гърция настоява за смяна на името на македонската държава, като това е единственият начин за членство на Македония в Европейския съюз и НАТО. Напомняме, че по думите на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер вратите на Евросъюза ще останат затворени за Западните Балкани. Но приемането в НАТО при нарастващото американско влияние в Скопие е реална възможност.


Всичко това върви със съгласувания със САЩ и подписан твърде набързо Договор за добросъседство между Скопие и България, щенията за признаване на Македонската църква на базата на Охридската епархия и ред други отстъпки от наша страна. По този начин България се отказа, без да поиска нещо в замяна, и от тезата за измисления „македонски език”, а ако се получи и църковният гамбит, и от своята история.


Напомняме, че в края на Първата българска империя при цар Самуил именно Охрид е столица на България, а местната епархия е възлова за страната още от времената след Покръстването, когато Княз Борис Михаил Първи изпраща там Св. Климент да образова народа. Признавайки македонската църква, България би се отказала от личностите, които изброихме, от техните дела и от тяхната принадлежност към родната история, присвоена от 70-годишната югорепублика.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец