Свързани новини

24.11.2017 13:11

Борбата срещу безработицата е приоритет за младите българи, показва Евробарометър

Видян 1227 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Младите българи поставят борбата срещу безработицата като приоритет, върху който ЕС трябва да работи, показва последният Евробарометър. Ако искаме да създадем заетост за младежта в България, трябва да привлечем повече инвестиции, особено в сферата на дигиталните технологии, креативните индустрии и туризма“. Около тази идея се обединиха председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и лидерите на политическите групи в ЕП по време на дискусия с младежи на 21 ноември в Софийския университет.


В събитието, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България, освен председателя на Европейския парламент Антонио Таяни взеха участие и лидерите на политическите групи в ЕП Естебан Гонсалес Понс (ЕНП, Испания), Елена Валенсиано (С&Д, Испания), Робертс Зиле (ЕКР, Латвия), Хавиер Нарт (АЛДЕ, Испания), Габриеле Цимер (ОЕЛ/СЗЛ, Германия), Моника Вана (Зелените/ЕСА, Австрия) и Реймънд Финч (ЕСПД, Обединено Кралство).


Любезен домакин на дискусията беше Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Дебатът се проведе пред повече от 500 младежи в най-голямата и модерна аудитория в учебното заведение и бе излъчен на живо по БНТ2. Непосредствено преди дискусията ректорът Анастас Герджиков връчи на председателя на ЕП Антонио Таяни нагръден знак „Св. Климент Охридски“, първа степен, за неговите изключителни заслуги за утвърждаване на европейските ценности.


Дискусията с г-н Таяни и членовете на Председателския съвет на ЕП бе под надслов „Гласът на младите: Каква Европа искаме?“ и даде възможност на млади хора, ученици и студенти да изразят своите виждания и очаквания, свързани с бъдещото развитие на ЕС, както и да отправят своите въпроси към политическите лидери на Парламента. Модератор на събитието бе един от най-ярките журналисти на бТВ – Светослав Иванов, водещ на публицистичното предаване „120 минути“.


Трите основни теми, които бяха засегнати по време на дебата и са в основата на притесненията на младите българи, са: младежка безработица, бедност и социално изключване; сигурност, миграция и опазване на външните граници на ЕС; свобода на придвижване, учене и работа в рамките на ЕС.


„Трябва да променим Европа, но мисля, че също така е важно да подчертаем какво е свършил ЕС – 70 години мир, свобода за всички, вътрешен пазар, спазване на човешките права, защита на демокрацията“, каза председателят на ЕП Антонио Таяни.


„Европа не е само Европейската централна банка или Шенген, те са важни, но не са единственият приоритет на ЕС. Трябва да имаме мечти и ценности, защото без тях ЕС няма как да функционира“, добави г-н Таяни в обръщението си към младите хора.


„Трябва да продължим да се борим за повишаване на инвестициите в районите с висока младежка безработица“, акцентира Моника Вана (Зелените/ЕСА, Австрия) по темата за младежката безработица. Тя бе подкрепена от Елена Валенсиано (С&Д, Испания), която припомни, че инициатори на нови идеи трябва да са младите европейци.


По темата за миграцията и сигурността се проведе оживена дискусия с контрастиращи гледни точки:


„Тероризмът няма нищо общо с миграцията и не означава бежанци. Факт е, че терористите, които действаха в Европа, са родени на континента, затова не трябва априори да обвиняваме имигрантите и бежанците в тероризъм“ призова Естебан Гонсалес Понс (ЕНП, Испания).


„Да не изпадаме в ксенофобия и ултранационализъм, трябва да се държим заедно. Европа е цел, но Европа е и средство. Ние сме най-мирният регион в света, но сме заплашени от неравнопоставеност“, каза Хавиер Нарт (АЛДЕ, Испания).


„Създаването на обща миграционна политика е сложен процес, пред който има още много въпроси. Трябва също така да се обърне внимание на държавите, източници на миграционни потоци“, добави Робертс Зиле (ЕКР, Латвия).


„Не Европейският съюз, а НАТО пази мира на Европа. Трябва да съхраним европейската цивилизация, създавайки конкретни мерки срещу мигрантите“, отвърна г-н Финч (ЕСПД, Обединено Кралство).


Въпреки различните виждания политиците се обединиха около идеята за обща миграционна политика, която предстои да бъде изградена.


По темата за социалното изключване, г-жа Цимер (ОЕЛ/СЗЛ, Германия) беше категорична: „няма разлика между човешките права, те са универсални и ние трябва да ги защитаваме.“


В заключение лидерите на политическите фракции напомниха на младите хора, че именно Европа е мястото където можеш да пътуваш и да работиш навсякъде без проблеми и ограничения. „Не вземайте за даденост тези права, пазете ги. Вие не сте само българи, а и европейци“, призоваха те.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Един ден, в който ще гледате философски на живота

Един ден, в който ще гледате философски на живота и ще