Свързани новини

21.11.2017 16:04

Строим „гьола” Белене от 2019 г.

Видян 2402 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спреният точно преди 5 години проект за АЕЦ Белене при Борисов 1, ще бъде възроден от Борисов 3 през 2019 г. Това стана ясно от думите, изречени пред бТВ от енергийния министър. Теменужка Петкова, на фона на признанието за скривана руска ядрена авария, определи с неочакван епитет електростанцията: „От ден на ден проектът става все по-хубав”. Тя добави, че рестартът на дострояването му е „все по-реалистичен”.


"Ако започнем изграждането на АЕЦ Белене през 2019 г., тя ще бъде готова през 2028 - 2029 г.", каза още енергийният министър. Напомняме, че причината тя като счетоводител да заема сегашния си пост е ревизията за икономическата нецелесъобразност и кражбите по проекта Белене, която направи в АДФИ.


Сега обаче не се позова на собственото си разследване, а на доклада на БАН по темата. Според учените Втората атомна би била изгодна, ако цената ѝ е под 10,5 млрд. евро, ако има държавно участие в партньорство с външен инвеститор и ако поне 70 % от необходимите средства бъдат осигурени чрез дългосрочен кредит с лихва под 4,5%.


"Предишното старо оборудване за проекта АЕЦ Белене беше върнато обратно на руската страна и беше продадено за жълти стотинки", припомни Петкова. Напомняме, че големият „експерт” и неин предшественик на поста Делян Добрев и други представители на правителството очакваха да си върнем 600-те милиона евро, платени по делото за прекратяването на проекта на руснаците, чрез препродажбата на реакторите. Сега се признава истината, която 19 минути многократно е прогнозирал през годините.


"Ние разполагаме с най-ценното за този проект - с площадка, която е лицензирана, с оборудване, което сме платили, и с нотификация на проекта”, подчерта Петкова. Думи, които звучат в дисонанс с прословутите думи на премиера Борисов при посещението му на същата тази площадка, когато той нарече АЕЦ Белене „един гьол”.


Петкова признава, че без Росатом този проект няма как да бъде реализиран.Руската компания се активизира през последните дни и обяви, че може да оферира пакет като за унгарската централа Пакш 2, като според тези сметки двойно повече от инвестираните пари ще се завъртят в региона около Белене, докато се строи и се експлоатира централата.


Напомняме, че рестартът на АЕЦ Белене беше идея на царското правителство с гл.секретар на МВР Бойко Борисов, като отвличаща вниманието маневра преди затварянето на малките блокове в Козлодуй. Това беше цената за отпадането на ветото на Австрия за влизането ни в ЕС, въпреки че 3-и и 4-и блок на Първа атомна можеха да работят и до момента, а токът да не е скочил с над 6 пъти, от което негативният икономически ефект се измерва на повече от 10 млрд.лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.