Свързани новини

21.11.2017 15:05

Ще остави ли НЗОК хиляди болни без лекарства?

Видян 2213 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Недостъпни за българските пациенти през идната 2018 г. може да останат много нови лекарствени терапии, които пациентите в повечето европейски държави ползват, предупреждават от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България/ARPharM/. Причината за това е мораториум, наложен върху заплащането им от НЗОК, приет от Надзорния съвет на касата, който тепърва трябва да се гласува и от депутатите в парламента.


Припомняме, че новият здравен министър Кирил Ананиев бе в надзора на касата от години. Също така, че кабинетът ББ3 високо обещава увеличение на парите за здраве с 400 млн.лв., но това очевидно няма да огрее нуждаещите се пациенти. Само дълговете на болниците и то преди месец бяха 480 млн.лв., а общият дефицит на системата гони милиард-917 млн.лв.


„Някои от новите терапии са животоспасяващи и дават повече възможности за лечение, а в определени случаи може дори да са по-изгодни за НЗОК”, уточняват експертите от асоциацията.


Лекарствата под мораториум са предимно за ракови заболявания. Примерно това са Obinutuzumab и  Venetoclax – за лечение на хронична лимфоцитна левкимия, Blinatumomab – за лечение на остра лимфобластна левкимия. Има и препарати за лечение на идиопатичната белодробна фиброза, за церене на активен ревматоиден артрит и още много други лекове срещу тежки заболявания, сред които са и астма, туберколозна склероза и т.н..


Острият въпрос на фармацевтите обаче е - трябва ли бюджетните съображения на властта да стават причина да се налагат санкции и ограничения за пациентите, които се нуждаят от лечение с новите медикаменти и препарати?


Институциите могат да помислят за тези болни и немощни хора, които до вчера са пълнили хазната чрез своя труд и данъци.


От асоциацията обещават, че фармацевтичните компании ще предоставят на НЗОК компенсация на разходи за лекарства под формата на отстъпки за 130 млн.лв. (при 47 млн.лв. за 2015 г. и 87 млн.лв. за 2016г.) или общо 264 млн.лв. за период от 3 години.  За идната 2018 г. НЗОК планира да вземе компенсация от фирмите в размер на 160 млн.лв., а защо да не даде от тях за новите лекарствени терапии, които биха могли да помогнат на хиляди болни? Чака се отговор от здравния министър.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!