Свързани новини

20.11.2017 16:11

Коалицията се тресе

Видян 2507 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Само оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова, която вицепремиерът Валери Симеонов справедливо желае да бъде остранена, може да съхрани баланса в коалицията. Това става ясно от негово скандално интервю за агенция ПИК, в което казва, че тримата с Каракачанов и Сидеров научавали от новините за важни решения на коалицията, което той смята за недопустимо: „Ние сме пренебрегнати и сме принудени едва ли не да научаваме от медиите и да тичаме след събитията. И в тази ситуация се очаква да подкрепяме властта. Водим се едва ли не подкрепящи ГЕРБ. Обърнаха ни на безгласни букви в коалицията.


Ще кажа обаче, че това е много голяма грешка. Подчертавам – голяма грешка!”


Симеонов стига още по-далеч като говори за разделението на властите, което според вицепремиера липсва между изпълнителната и законодателната, като го доказва с оставката на шефа на парламента Главчев. Нямало кой да го убеди, че сам си я е подал.


„Другата голяма грешка на Борисов. Борисов продължава да се държи в политиката като самовластен, като властелин, като едноличен лидер. За пореден път той забравя, че по стечение на обстоятелствата на политическата логика в момента той е министър-председател на коалиционно правителство и в парламента има коалиция от две политически сили. Изключително некоректно е аз да научавам от медиите за поредното освобождаване на човек, и то на председател на Народното събрание. Припомням, че когато Главчев трябваше да бъде избиран, сме водили консултации с ГЕРБ и ние сме го подкрепили. После в самото начало на мандата, когато му се искаше оставката, отново говорихме и ГЕРБ искаха да го подкрепим и го направихме. До последния човек бяхме в зала и го спасихме”, категоричен е Симеонов.


Той продължава: „Когато трябва да се отстраняват хората, Борисов решава това еднолично. Повтарям, че това е еднолично поведение, което е недопустимо в коалиционен формат. Още повече, че с тази намеса в парламента Борисов прави поредна грешка, защото той не е лидер на партия, след като е министър-председател. На първо място е премиер и не трябва да забравя това. Няма защо да се допитват до него председателя на НС или депутатите дали да подадат оставка или не.


 Това е абсолютен гаф!


Какво е това демонстративно отиване в парламента и отстраняване на председателя на Народното събрание. И после ще оспорваме упреците на опозицията, че изпълнителната власт командва законодателната”.


Спокойно, но категорично звучи и последната декларация на Симеонов в интервюто: „Не искаме да издигаме тежестта си и много добре знаем съотношението си спрямо партия ГЕРБ и че сме три пъти по-малка политическа сила, но това не означава, че трябва с такова игнориране да се вземат решения. Не искаме да издигаме тежестта си и много добре знаем съотношението си спрямо партия ГЕРБ и че сме три пъти по-малка политическа сила, но това не означава, че трябва с такова игнориране да се вземат решения”.


По въпроса с Ангелкова, която НСИ и 19’ многократно уличиха в елементарни лъжи, ресорният по туризма вицепремиер поясни: „Вече нямаме диалог с нея. То няма смисъл. Всички хубави неща, за които подготвяме обществото вече 6-и месец и които биха освободили мутренската примка на туризма, г-жа Ангелкова не ги отчита и прави точно обратното. Тя не се съобразява нито с вицепремиер, нито с министър-председателя. Имаме само един успех – че извадихме концесионирането на плажовете от министерство на туризма, които Ангелкова искаше към себе си да ги прехвърли, ги оставихме по общия ред”.


В заключение вицето заявява: „Да си решава Борисов дали иска еднолично управление или коалиция. Ако иска кабинет на малцинството – няма никакъв проблем!”.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей