Свързани новини

16.11.2017 13:41

Още 20 млн.лв. изсипват във ВМА

Видян 1821 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Допълнителни 20 млн лв. от централния бюджет ще получи Военномедицинска академия (ВМА), реши правителството. Средствата са одобрени като допълнителен разход на Министерството на отбраната, с които лечебното заведение да се разплати частично с Българска банка за развитие (ББР) по цесия на вземанията на кредиторите си. Това на практика е още един бюджет към бюджета на болницата, който без друго е огромен. И това на фона на факта, че за стотици пъти по-малки дългове окръжни болници в България като врачанската се закриват. А обслужваните от тях контингенти са пъти по-големи от грижещата се за отбрани пациенти Военна болница. Още повече, вече за втори неин директор беше доказано скандално неспазване на финансовата дисциплина, дори да не се събраха достатъчно доказателства за престъпление. Нарушения обаче има и от прокуратурата топката беше прехвърлена на държавната финансова инспекция. Ако тя успее да събере достатъчно доказателства, казусът със зетя, който свали с поръчката на нерегистрираната си фирма своя тъст здравен министър, пак ще стигне в прокуратурата, а оттам – в съда. Напомняме, че предишният шеф на ВМА ген. Тонев почина като клиент на прокуратурата за други нередности във финансите на болницата. Той я беше докарал на минус от 220 млн.лв.


Оказва се, че парите, които сега се пускат на ВМА, са предварително планирани в разходната част на държавния бюджет, уточняват от правителствената пресслужба. Общият дълг на ВМА е 52 млн. лв., но през миналата година, отново с държавни средства, бяха покрити 20 млн. лв. от тях. След втория транш от 20 млн. лв., на болницата ще останат 12-13 млн. лв. оперативен дълг, заяви неотдавна в интервю за clinica.bg началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.  


"През 2014 г. дългът беше 130 млн. лв., а с лихвите стигаше 220 млн. лв. От там произтичаха много проблеми при снабдяването с лекарства и консумативи. Постепенно се запушиха всички пробойни, от които можеха да изтичат средства, прекратиха се редица неизгодни договори. Оказа се, че годишно спестявахме около 20-25 млн. лв. (цял годишен бюджет на ВМА) от това, което е харчено преди", разказа новият директор проф. Мутафчийски пред сайта clinica.bg.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне