Свързани новини

15.11.2017 14:31

ЕК: Не е изпълнено нито 1 от 17 условия към България

Видян 3649 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Евронаблюдението над борбата с организираната престъпност и съдебната реформа у нас ще продължи и през следващата година, стана ясно от окончателния текст на Мониторинговия доклад на ЕК. Той потвърди, че не е изпълнено нито 1 от 17 условия, поставени на България от Съюза. В тясна връзка с отпадането на мониторинга е приемането ни в Шенген. Така 2 обещания на председателя на ЕК, казани два пъти, не се сбъднаха. Първото бе за отпадане на мониторинга, второто – за отпадане на забраната ни за Шенген. Третото за приемането ни в еврозоната очевидно изглежда още по-голям мираж, тъй като без другите 2 е невъзможно. Напомняме, че според класациите на Световния икономически форум страната ни е 120-та от 137 по защита на собствеността, 125-а по защита на интелектуалната собственост, 119-та по борба с организираната престъпност и 108-а по независимост на правосъдието. При тези показатели еврозоната е забранена.


Припомняме, че 19 минути писа миналата седмица за предупреждението на вицепремиера по правосъдната реформа и външен  министър Екатерина Захариева, че не сме изпълнили напълно нито 1 от 17 условия, поставени ни категорично от ЕС. Тя определи доклада като обективен. Колегата й правосъден министър Цецка Цачева, очевидно шегувайки се, пък нарече доклада „най-позитивния досега”. Припомняме думите на ресорния комисар по темата Юрова, която миналата седмица в София даде ясен знак какво да очакваме, като избра за целта главния прокурор. Еврошефката на правосъдието заяви, че той й разказва прекрасни неща, но тя не ги вижда в реалността.


Ключовият текст от документа, е: „Макар Комисията да не може да стигне до заключението, че което и да е от изискванията е напълно изпълнено, остава възможността с продължаваща политическа воля за реформа България да изпълни предписанията и така да покрие очакванията на Механизма за сътрудничество и проверка в близко бъдеще. Комисията ще оцени прогреса отново в края на 2018 г.”


През последните седмици близки до властта „анализатори” обясняваха в медиите, че мониторингът, който по същество е като изолатор за двойкаджии, ще отпадне като подарък за европредседателството ни от 1 януари.


Очевидно липсата на адекватен външнополитически съветник на премиера, който разчита на служителки, от които едната работеше като преводачка на американски посланик, а другата – като неизвестно какво в датския културен център в Бон, не дава добри резултати за България.


Изборът, проведен от парламента за обновяване на Висшия съдебен съвет е критикуван от евроинституциите като предрешен. А той се приема за основен показател за независимостта на системата.


 По показателя Законодателство са отбелязани последните бързи промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които прехвърлиха делата за корупция срещу хората на високи държавни постове в Специализирания наказателен съд.


По показателя Корупция по високите етажи на властта е отбелязано, че в януарския доклад е било подчертано, че това е областта, в която България има най-малък прогрес в последните 10 години. В доклада пише още, че ключов аспект ще бъде изборът на шеф на новия антикорупционен орган, който трябва да бъде продевен в открита и прозрачна процедура.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.