Свързани новини

14.11.2017 18:11

БСП подкрепя промяна в Конституцията при разследване на концесиите и мутрите

Видян 2523 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БСП ще подкрепи исканата от коалиционните партньори ГЕРБ, ОП и ДПС промени в Конституцията за отп


адане на давността на приватизационните сделки, които няма как да съберат 2/3 от гласовете в парламента, ако не ги подкрепи Левицата. Условието на Корнелия Нинова обаче е не просто да се регистрират, а да се разследват сделките, при това не само продажбата, но и отдаването на концесии, а също масовото раздържавяване и дейността на фондовете, които го осъществиха. „Какво стана с боновите книжки, кои приватизационни фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от тези книжки. Кой се облагодетелства от тях. Кой раздаде националните богатства и природните ресурси на концесии, кой ги владее днес, какви такси плаща и плаща ли народът по-висока цена заради тези концесии?”, пита Нинова.


За да прозвучи още по-ясно посланието на червените, лидерът им даде и конкретно олицетворение: „Групировките на прехода - вън от политическото ръководство на държавата”.


Думите дойдоха и като коментар на Нинова по повод намеците на депутатката Десислава Антанасова от ГЕРБ, наричана от премиера „тежката артилерия”, която хем каза, че председателката на БСП не била вършила престъпления при приватизацията на Техноимпекс, хем прозвуча като рекет: "Не твърдя, че Нинова е и извършила престъпление, а че е придобивала акции. След като няма нарушение и престъпление, то би трябвало тя да не е притеснена да подкрепи нашето предложение", заяви русенката. Тя подчерта, че очаква "златният пръст" на Нинова да гласува "за" промените в залата.


Като по-сериозен юрист от бившата правна съветничка на психодиспансера в Русе, ремонтиран от съпруга й за близо милион, докато беше здравен министър, Данаил Кирилов, който е председател на правната комисия в НС, уточни пред БНТ, че приватизационни сделки няма да бъдат разваляни, независимо, че ще започне разследването им със задна дата. По думите му планираните поправки ще обхващат периода на раздържавяване от 1993 г. до края на 2017 г.


Уточнението е важно, тъй като инвестиционната общност прие доста притеснено желанието на управляващите да разтурят споразумения със задна дата, което е противоправно. Особено на фона на срива на чуждите вложения. Тази година те бележат спад от 54%, при положение, че това е на базата на миналогодишната катастрофа от минус 59% на фона на 2015 г. Измерено по друг начин, инвестициите в България тази година са 19 пъти по-малки от инвестициите в нашата държава преди десетилетие на върха на икономическия бум.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се