Свързани новини

13.11.2017 15:23

Филип Златанов се отърва и без конфликт на интереси

Видян 1387 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията за конфликт на интереси (КПУКИ) е разглеждала над 4 години и неотдавна е прекратила по давност производство срещу бившия си шеф Филип Златанов. Преди това тя не е взела решение по казуса, възползвайки се от обстоятелството, че от 2013 г. е в непълен състав, пише вестник Сега. Само преди няколко дни 19’ писа как въпросната комисия от 4 години насам дефакто не работи, но получава бюджет в рамките на 1,66 млн. лв. на година.


През същата година избухна скандалът с прословутото тефтерче на Златанов, в което бяха открити записки кои противници на ГЕРБ да бъдат ударени. Той подаде оставка и беше обвинен от прокуратурата. Скоро след това напусна и друг член на комисията - Сабрие Сапунджиева, а парламентът не попълни състава.


Сигналът срещу Златанов е подаден през 2013 г., докато той все още е начело на комисията. В него се казва, че година по-рано шефът на КПУКИ е участвал във вземането на решение да се прекрати сигнал срещу президента Росен Плевнелиев, въпреки че е трябвало да си направи отвод, тъй като е в конфликт на интереси - като министър Плевнелиев урежда майка му за управител на пернишкото ВиК.


Бившият шеф на КПУКИ е поканен за изслушване през февруари 2014 г., но не се явил. Няколко дни по-късно комисията се събира на заседание, за да установи конфликт на интереси, но не успява да постанови решение. Следва дълга пауза от над три години и половина, през което време явно се е чакало да изтече давността.


Припомняме, че Златанов получи 3-годишна условна присъда за престъпление по служба. Той беше признат за виновен, че не е качил в интернет две решения - за прекратяване на производство за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и за установяване на конфликт на бившия зам.-шеф на финансовия регулатор и бивш президентски съветник Димана Ранкова. В първия случай Златанов е прикрил държавния глава, за да не стане известно, че срещу него има сигнал, а във втория е попречил на Ранкова да обжалва решението и това й е попречило да заеме висока длъжност в БНБ. Ранкова спечели дело за обезщетение. Срещу Златанов няма второ дело за инициалите в тефтерчето му, за които прокуратурата твърдеше, че доказват изпълнението на политически поръчки, защото то мистериозно изчезна от колата на експерт, бивш служител на Държавна сигурност. Мистерията бе обявена като кражба, която и до момента не е разкрита.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от