Свързани новини

13.11.2017 09:41

Бронзовата къща от месинг може да рухне

Видян 2245 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Известни скулптори предупреждават, че т.нар. Бронзова къща може да рухне! Това не е шега, тъй като едно от обясненията за слагането на това „нещо като нищо на света” бяха, че пространството му ще може да се използва за артсъбития, макар – честно казано, площта от 49 кв.м. да не е достатъчна за представяне никой вид изкуство. Би било страшна трагедия тонове метал да рухнат върху главите на намиращите се в подножието хора.


Скулпторът проф. Велислав Минеков остро разкритикува пред България он еър Бронзовата къща, поради липсващата естетика за него и конструктивната ѝ неиздържаност: "Тази играчка е прекалено изненадваща за мен. Да се издигне това нещо от бронз означава, че този автор никога не е правил нещо подобно преди. Може да се очаква срутване на инсталацията, тъй като бронзът няма да издържи своята тежест".


Неговият колега Петко Дурмана, който има и излагани във Виена инсталации, коментира, че вероятно т.нар. Бронзова къща всъщност ще бъде изработена от месинг. Той също изрази основателни притеснения нещото да не рухне. Пред Евроком, в предаването на общинския съветник Иво Божков, Дурмана с основание коментира и сравненията, които авторът на т.нар.Бронзова къща има, хм, самочувствието да прави с Айфеловата кула. Той напомни, че 1-годишният срок, който е приет за съоръжението, най-вероятно няма да се спази, тъй като вече имаме примери с ужасяващите и опасни за децата „скулптури” в парка Заимов, както и с кичозната „маргаритка” или каквото и да е за Детската евровизия, която кичи бул. Витоша и не е премахната, независимо, че конкурсът мина преди 2 години.


Одобрената за мястото на мавзолея в Градската градина конструкция реално няма представен план, а инженерни специалисти от общината тепърва ще умуват как точно да я направят. Разходите им, освен охраната и осветелението ще бъдат за сметка на софийските данъкоплатци.


Председателят на групата на ГЕРБ и на комисията по култура в градския парламент Малина Едрева, която бе вносител на предложението, заедно с бившия баров мениджър Стефан Марков от сините, успокои 19 минути, че няма да бъдат допуснати рискове и от общината ще се погрижат да елиминират всички възможни притеснения, свързани с непознаването от страна на автора на материала и архитектурата.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева