Свързани новини

08.11.2017 09:30

Жельо Бойчев: Трябва промяна на модела на финансиране

Видян 1083 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Подготвихме алтернативен бюджет. Анализът, който направихме във всяка една сфера, ни накара да подходим доста радикално. Парите на хората се наливат в системи, от които няма да има никакъв резултат и всички ще бъдат недоволни. Трябва да се промени моделът на финансиране“, коментира в сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев.


 


Той даде пример с образованието и здравеопазването. „Подкрепяме увеличаването на заплатите, но не се гарантира качествено образование на всяко едно българско дете. А това с модела „парите следват ученика“, няма как да се получи. Предлагаме промяна на модела на финансиране“, оясни депутатът.  


Бойчев припомни, че правителствата на ГЕРБ, които са формирали бюджетите в предишните години, не са считали образованието за приоритет. „Поне имаше смисъл от тези предсрочни избори, за да влезе в приоритетите им. Това не е лошо, но ако се погледнат нивата на разход от БВП, още гоним 2008-2009 г., когато управляваше БСП“, каза социалистът.


„От новия бюджет хората не могат да очакват нищо по-различно от това, което е досега“, категоричен бе Жельо Бойчев. Той е на мнение, че когато правиш едно и също нещо, по един и същ начин, няма как да очакваш по-голям резултат. Като пример посочи здравеопазването – 2009 г. общите разходи са били 2 млрд. 600 хил. лв., а предложението за 2018 година е тези разходи да бъдат 4 млрд. 700 хил. лв. „Няма друга сфера в бюджета, която за тези години почти да е удвоила разходите си. Резултатът е – всички са недоволни. Няма как да приемеш, че ще дадеш няколкостотин милиона повече за следващата година и да не предложиш нищо, като механизъм за промяна“, каза още той.


 „ГЕРБ заличиха науката в България, откакто дойдоха на власт. Смешно е огромната част да бъдат хора на минимална работна заплата. Как ще развием наука и високотехнологичен модел на икономическо развитие“, попита зам.-председателят на левицата. Според него това няма как да се случи, защото млади хора не искат да се занимават с тази дейност.  


Жельо Бойчев подчерта, че трябва да има по-справедлива данъчна политика, защото неравенствата в страната се увеличават. „България може повече. Може да направи добър икономически растеж, но трябва добра правителствена политика. Правителството не планира добре и пропуска този шанс“, заключи Жельо Бойчев.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни