Свързани новини

07.11.2017 15:56

Съдът пусна обвиняемия за убийството в Борисовата

Видян 1585 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският градски съд пусна от ареста Йоан Матев, обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г.


Мотивите са, че между последното произнасяне на съда и днешното е изтекъл 8- месечният максимален срок за задържането му под стража, който за случая с Йоан Матев е по-кратък, защото в деня на убийството на Георги, обвиняемият е бил непълнолетен, тоест за него се прилагат срокове за задържане и наказания, различни от тези за пълнолетни, съобщи БНР.


Затова и градските магистрати промениха мярката за неотклонение на младежа от задържане под стража в подписка. По думите на съдия Мина Мумджиева, знаейки сроковете, прокуратурата е трябвало да ускори работата си.


Въпреки промяната на мярката за неотклонение, 19-годишният Йоан Матев няма да излезе веднага от ареста, защото решението на Софийския градски съд не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред апелативните магистрати на 14 ноември.


От държавното обвинение считат, че подсъдимият трябва да остане в ареста, защото на свобода може да се укрие, както успя да го направи почти две години до задържането му този февруари. Освен това, според прокуратурата, Йоан и защитата му чрез процедурни хватки бавят края на разследването.


Градският прокурор Емилия Русинова обяви в понеделник, че прокуратурата не бави разследването, то е приключило още в края на месец юли, когато е бил извикан Матев, за да му бъде повдигнато прецизираното обвинение. По думите на прокурора след това са започнали действия на Йоан Матев и неговите защитници в посока забавяне на приключването на делото и внасянето му с обвинителен акт.


Йоан Матев беше арестуван през февруари т.г., след като брат му Марсел заведе разследващите до мястото, където е скрит ножът, с който бе убит деветокласникът Георги. Ученикът в Националната търговско-банкова гимназия бе открит на 2 юни 2015 г. мъртъв на пейка в Борисовата градина. Момчето бе убито с един удар от нож в областта на сърцето.  


Ако бъде осъден, след редукцията, предвидена в закона за непълнолетни, какъвто той е бил към 2015 г., Матев може да получи от 5 до 12 години и лишаване от свобода.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Виктория

Ергенът отпрати Барбара и Виктория

Състезателката по борба Барбара Иванова ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са