Свързани новини

07.11.2017 15:10

Странно разпределение на стотици хиляди лв. в Програма Култура

Видян 1497 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Странно разпределение на парите по програма Култура на СО развълнува артсредите. В една от нейните подпрограми Визуални изкуства 7 от 11 премии отиват в ИСИ, което е странно след всичко причинено на София покрай обявяването на Пловдив за евростолица на културата 2019. И, ако това понамирисва, още по-странно е допълнителното финансиране с парите на данъкоплатеца на учреждения, които вече са издържани от него. В това число влизат немалко институции. Военно-историческият музей например ще бъде почерпен с 35 715 лв. за нищо незначещ „проект” със заглавие Градът и музеят – партньори в осмислянето на наследството. Държавна агенция Архиви, която е първостепенен бюджетен разпоредител, ще вземе допълнителни пари да се рови в собствените си архиви на тема София – 18 000 лв. Малко повече и то само за 1 концерт ще вземе Софийската филхармония. 22 350 лв. отиват в държавния музикален и балетен център, който също взема бюджет от Министерството на културата, причинило на София немалко беди с отказа да се грижи за паметници на културата, но и със защитата на нежълтите павета. 29 700 лв. взема НДК. Даже общински културни институции като Градската галерия и театър София са зарадвани, като драматичният проект Закачане звучи направо несериозно. Не и колкото един частен – Наръчник за щастие на нещо, назовано Брейн Стор, не стром, поне ако се вярва на официалния списък на печелившите. Апропо, той е интересен с ужасяваща неграмотност – одобрен е проект, който включва думата „учАщи”, несъществуваща в българския език. Или изписването на V-то. Покрай паметника с лъва в парка на НДК вече имахме случай да пишем, че при римски цифри няма нужда от уточнения, особено при думата ПЕТ, която изписана, както от Програма Култура, се чете като пеТТо.


Любим обект на 19 минути е присъстващият с най-щедра субсидия всяка следваща година обект Раннонеолитно селище Слатина, финансиран с 48 944 лв. Обясненията за туристическия му потенциал може би е крайно време да спрат да минават, особено, като все не може да прикрлючи работата по него. Актуално пък е подпомагането на прочулото се с черно-белите учебници за бедни издателство Просвета –  защо да се насърчават такива отвратителни примери за сегрегация!


Изобщо не ни се коментира проектът 120 г. българско изкуство: значи не броим за българско и за изкуство ни Боянската църква, ни Ботев, ни още хиляди уникални образци и личности. Кой поема отговорността да институционализира подобна нелепост?


Понеже уж проектите по програмата трябваше да бъдат насочени към европредседателството и дигитализацията – неща, които е трудно да бъдат открити в одобрените идеи, напомняме, че София е вероятно единствената столица в ЕС със самодейна страница в Уикипедия, където дори не пише кои известни личности са родени и са живели в нашия град. Нека споменем, че това са български царе – от Самуил до уникалния в световната практика монарх, станал премиер Симеон II, велики хора на изкуството и спорта, известни далеч извън пределите на нашата страна поне на Стария континент. За такива дигитални и европейски ориентирани проекти, които щяха да имат и директен смисъл  обаче Програма Култура нехае.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.