Свързани новини

06.11.2017 09:26

НЕК като Гърция: дължи милиарди двойно на приходите си

Видян 1825 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Фалшивите новини за печалба и стабилизация на НЕК и орязване на разходите в енергетиката, които властта обича да поднася, се сблъскват челно с резултатите от 9-месечието в отчета на Българския енергиен холдинг. НЕК е като Гърция – дъговете й са двойно повече от онова, което е успяла да направи като оборот. Дългосрочните задължения по отчета вече са 3,2 млрд.лв., а краткосрочните са скрити – към края на миналата година вече бяха прескочили 1 млрд., а сега са поне 90 млн. повече, ако съдим по факта, че според отчета НЕК има приходи от 2,29 млрд. при разходи от 2,38 млрд.лв. Но при все това продължава да дотира американските ТЕЦ-ове. Нещо повече, БЕХ е поел разходи по кредита от 535 млн. евро или над 1 млрд.лв., който миналата година взе, за да покрие борчове на НЕК и по облигационната емисия за 550 млн.евро или още 1,1 млрд., които също бяха теглени с държавни гаранции – т.е. с нашите пари като залог, също миналата година и пак за НЕК. Само тези 2 удоволствия струват на данъкоплатеца 51,5 млн.лв. от БЕХ, които държавата – т.е. ние иначе бихме си спестили или бихме похарчили. Пари, повече от нужните за коледни пенсионерски добавки.


  Много се краде и в Булгаргаз и дъщерното му дружество Булгартрансгаз, както разбираме от отчета. Лесно се пресмята, след като при над 30% увеличение на цената на газа и 8,5% ръст на доставките, които е осъществило Булгаоргаз стопява 36 пъти (!!!) своята печалба – от 36 млн. на 1 млн.лв. ПРи това Топлофикация – София ритмично погасява задълженията си, както четем в същия този отчет на БЕХ. Разходите на Булгаргаз са нараснали с 12%, с 10 млн. намаляват паричните наличности. И никой не казва защо!


Дъщерното дружество Булгартрансгаз, управлявано за наша сметка от синовете, съпругите и съпрузите и кумците на членове на кабинета, депутати, конституционни съдии и шефовете на институции, също има срив на печалбата – от 59,9 на 46,9 млн.лв. при 5,3% увеличение на приходите, но с 15% увеличение на разходите. Разликата между първите и вторите е 52 млн.лв., т.е. печалбата е стъкмистика, а реалното положение е загуба от 6 млн.лв. И това в компания, която не се занимава с нищо, освен да събира транзитните такси за пренос на руски газ – бизнес, който ще секне от 2019 г. с тръгването на Турски поток. За него, апропо, Газпром вчера сутринта докладва, че вече е завършен в руската си част. Вече са положени 448 км тръби, готова е и една-четвърт от морския участък на проекта.


Страшни кражби и в държавния ТЕЦ Марица – Изток 2. При повешине на приходите от 16,7% и на производството със 17,5%, загубите стигат умопомрачителните 83 млн. лв. Като причина се посочват плащанията за вредни емисии, които са съпоставими със загубата. Но при ръст на приходите от 16,7 на сто, това звучи несериозно – би трябвало да има огромна печалба.


Единствената държавна енергийна фирма, където нещата са добре е АЕЦ Козлодуй. Там има 3 пъти повече печалба от м.г., а в петък 5-и блок получи лиценз до 2027 г. с уверения, че ще може да работи и до 2047 г., ако ЕС не го спре преждевременно, както блоковете от 1 до 4.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион