Свързани новини

03.11.2017 13:30

Иво Христов: Как защитихте българите в Украйна?

Видян 1211 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Какво предприема българското външно министерство да защити правата на българското малцинство в Украйна и в частност правото на образование на майчин език“. Този въпрос отправи депутатът от ПГ на „БСП за България“ проф. Иво Христов към министър Захариева. Той подчерта, че в Украйна живее най-голямата българска общност зад граница – по официална статистика около 200 хил. българи, но има данни за над половин милион българи там.


Христов припомни, че на 5 септември 2017 г. в Украйна е влязъл в сила нов закон за образованието, с който след 5 клас единственият език на обучение е украинският, а майчиният ще може да се изучава само в началните училища.


„Европейски държави, които имат свои малцинства в Украйна, дори по-малки от българското, реагираха веднага срещу този закон - Полша, Унгария, Румъния и Молдова остро възразиха срещу това ограничаване на правата на малцинствата. Българската държава едва след седмица изрази в официална позиция безпокойство във връзка с отражението на приетия закон“, обясни депутатът от БСП.


Проф. Христов заяви, че изпратеното на 14 септември 2017 г. писмо от външните министри на България, Гърция, Румъния и Унгария до министъра на външните работи на Украйна, до генералния секретар на Съвета на Европа и върховния комисар на ОССЕ по въпросите на националните малцинства е със закъсняло действие.


„Българската дипломация трябваше да формира позиция в защита на хилядите  украинските граждани с български етнически произход още при обсъждането на приетия закон, което продължи няколко месеца“, категоричен бе той.


„Каква е политиката на Република България по отношение на Руската федерация и как Министерството на външните работи планира да действа в контекста на твърденията от годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2016г.?“, попита още проф. Христов министър Захариева.


По думите му от годишния доклад оценката на изпълнителната власт за рисковете, опасностите и заплахите, идващи от Руската федерация, повдигат темата за бъдещето на двустранните ни отношения. „Не знам кога българското правителство е искрено – когато твърди, че издига на много високо ниво отношенията с Русия или когато торпилира всякакви възможности за каквито и да било плодотворни отношения между двете ни страни“, заключи проф. Христов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще