Свързани новини

02.11.2017 12:04

Скандал за 226 млн. лв.между патриотите

Видян 3201 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като Валери Симеонов започна война с най-богатия българин Кирил Домусчиев, а другият вицепремиер и негов съюзник в Обединени патриоти Красимир Каракачанов определи именно свързаната с олигарха фирма Делфин за победител в търг на МО за 820 000 000 лв., в Министерския съвет избухна нов скандал между двамата. Ето какво четем в стенограмата от последното заседание на Министерския съвет:


„Така, например, аз апелирам да не се подкрепя бюджетът на Министерството на отбраната в тази му част, в която заделяме едни 230 милиона годишно за закупуване на нови самолети. Наясно съм с изискванията като членове на НАТО, че трябва да развиваме и авиация, но мисля, че можем да си позволим това да започне в един малко по-късен етап, още повече, че в момента, както виждаме, и да вземем нови самолети няма кой да ги кара. Така че, към настоящия момент специално аз лично, господин Борисов, се чувствам леко неразположен да гласувам точно това перо. Днес съм неразположен и няма да го гласувам това перо за бюджета на отбраната”, заявява Симеонов по време на обсъждането на бюджета.


Вицепремиерът иронизира случая в авиобаза Граф Игнатиево от 24 октомври 2017 г., когато бяха спрени тренировъчните полети, след като летателният състав докладва, че не е уверен в изпълнението на поставените му задачи, поради малък нальот.


„Извинявайте, но да купуваме нови военни играчки при положение, че там има много сериозни проблеми в екипа на хората, които ще управляват тези нови самолети и въобще никаква гаранция няма, че някой ще се качи на тези самолети, по-добре да не правим тези излишни рискове, защото са прекалено скъпи.”, продължава Симеонов.


В стенограмата се чете, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който е коалиционен партньор на Симеонов в Обединени патриоти, отговаря доста остро на тези изказвания като иронизира партньора си в коалицията, която се нарича Обединени, не какви да е, а точно обединени патриоти:


„Разбрах, че колегата Симеонов е неразположен и вероятно това е причината да не може да се запознае с темата за отбраната или поне да прочете какво пише в Програмата за управление”, заявява военният министър.


Каракачанов разяснява, че дълги години са орязвани разходите за отбрана, а проектите за модернизация са били забавяни. Той допълва, че ако сега бъдат спрени модернизационните проекти, то това значи, че още пет – шест години няма да бъде получавана нова бойна техника, а няма за кога да се отлага превъоръжаването, на фона на изискванията на НАТО и ЕС.


„Те не могат да бъдат спирани и от тази гледна точка искам да благодаря за разположението на министъра на финансите и разбирането, което прояви за 100 милиона лева за увеличение на заплатите на военнослужещите, които не са увеличавани от 2013 година”, казва още военният министър.


Каракачанов и Симеонов се разминаха доста категорично по отношения на случая в авиобаза Граф Игнатиево. Военният министър заяви, че предпочита млади и буйни пилоти, а не заспали мишки. В същото време неговият колега Симеонов нападна военните пилоти и определи случката, като „граничеща с държавна измяна”. С това Симеонов се нареди до бившия президент Плевнелиев и бившия отбранителен министър Ненчев, които също нападнаха военните летци.


"Демонстрацията на Симеонов по време на заседанието на Министерския съвет няма друг ефект, освен разиграването на сценки, които се оказват, част от политическия стил на вицепремиера", коментира Гласове. В крайна сметка проектобюджетът за догодина бе приет от правителството във вида му, предложен от Министерство на финансите. Тоест, с отпускане на целево на 226 млн. лева за плащания по новия изтребител.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.