Свързани новини

27.10.2017 11:40

Три пъти по-малко валежи, отколкото твърдят политиците

Видян 1944 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Метеоролози отхвърлиха обвиненията на Цветан Цветанов за неточна прогноза за Бургаско, като доказаха, че не 170 л./кв.м. са паднали за една нощ, а реални 120 литра за две денонощия. "Над 65% от хората в Института получават минимална заплата, при положение, че нямат никакви средства за автоматизиране на метеорологичната система от 30 години насам мисля, че нашите хора, с това, с което разполагат, вършат много повече, отколкото би трябвало", обяви проф. Христо Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), пред Нова тв.


 Синоптиците разказаха подробно как са принудени да мерят дъжда - с допотопен метод, включващ цилиндър, мензора и телефон. Няма автоматизирана система, няма как те да знаят къде какво се случва в реално време.


"Не сме обявявали жълт код за Бургас, дадохме оранжев код (втората степен за опасност) и на 23 октомври, и на 24 октомври. На 25-и в 8 сутринта кодът беше червен (най-високата степен за опасност)", заяви Брънзов. Наводнението стана през нощта срещу 25-и.


"Следим този процес от 20-и, петък. Процесът е изключително сложен и моделите даваха различни траектории. Първоначално даже се очакваше да мине през Родопите и Северозападна България", разказа Брънзов и припомни хронологията: на 22 октомври НИМХ дава жълт код за Западна България. На 23-и, когато прогнозата е по-ясна, всички структури (оперативните дежурни в НИМХ и по места) са приведени в екстремен режим на работа. В 12 ч. същия ден метеоролозите дават оранжев код (валежи от 35 до 60 л/кв. м за денонощието) за 16 области, включително Бургас.


    "В 12 ч. на 24 октомври - основният валеж е вечерта на 24 октомври - сме потвърдили оранжев код за областите Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали, което означава за следващото денонощие още от 35 до 60 литра. Жълт въобще не сме давали за тези области. Наводнението е на 24-и срещу 25-и, през нощта. След това сутринта на 25 октомври даваме червен код за Бургас", каза проф. Брънзов.


Имайте предвид, че нашата прогноза не може да бъде за конкретно селище, тя е за цялата област - за два дена са натрупани 120 литра, уточни той и разказа по колко допотопен начин са принудени да работят.


"Проблемът при нас е, че нямаме автоматични дъждометри, които в реално време да ни предават информацията. Нашите хора, синоптиците, получават обратна връзка какво реално се случва там един път в денонощието - сутринта, когато по първобитен начин, по телефони, тези хора предават информацията си какво се случва на място. Ние 50 години по този начин работим. В момента, в който те получават реалната ситуация там, вдигат нарочно кода червен - това е най-високата степен на опасност."


На въпрос как се мери количеството дъжд той отговори, че не точно с кофи, но:


"Валежът се събира в съд в метален цилиндър и след това преливат от този съд в една мензора и мерят за определения период колко валеж е паднал.


В Щатите има автоматични прибори, които онлайн, в техния център, предават във всеки момент къде какво вали, с каква интензивност, колко е натрупало.


Тук хората, които мерят, се обаждат  в регионалния център, оттам го предават през интернет към София", разказа професорът и допълни, че хората, които мерят, вземат 40 лева за труда си на месец.


"Трагедията е огромна. Хора с висше образование, ръководители на обсерватории, отиват на минимална заплата. Благодарен съм, че стоят, защото не виждам как мога да ги мотивирам, с какво", допълни той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля