Свързани новини

26.10.2017 14:00

Гражданска защита отказала да спаси хора в потопа

Видян 2624 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  „Гражданска защита дойде, но екипите не слязоха да спасят давещите се хора, уплашиха се от водата”. Това разказват в репортаж на бТВ оцелели съседи на пострадалите в най-засегнатото село в Бургаска област от проливните дъждове и потопа - Черни връх, което буквално е унищожено.


От Черни връх е жената, която все още се издирва, търсят я и нейни близки и роднини.


Припомняме, 19 минути подробно описа бедствената ситуация в Бургаска област, където поради немарливост от страна на властите потоп заля селата, унищожи къщите и животните на хората, а водната стихия взе и поне 4 жертви досега. 7 язовира пък са със скъсани диги.


Станка Александрова е била в дома си в Черни връх, когато й се обадила съседка и казала, че техни съседи бедстват. Били до кръста във вода. Мъжът бил с диабет и трудно подвижен. Той почина от инсулт, след като беше изведен от наводнената къща, съпругата е в неизвестност. Двамата се водят като жертви 4 и 5 на развилнялата се стихия. Оказва се, че те са можели да бъдат спасени, но...


От 3 до 4 ч. звънях на тел. 112 – осем пъти, но никой не идваше, можеше тези хора да бъдат спасени”, казва Станка Александрова.


Мъжът й – Павел Александров, бил на работа във фургон близо до селото. И той потвърди, че часове наред помощ не е идвала, спасителни екипи се появили чак към 6 ч.


Това не е първото наводнение в района. През 2014 г. се скъсала язовирна стена, но жертви нямало - стихията се случила през деня. И Гр. защита пак отказала помощ - момчетата й били с еспадрили.


"Ние не търсим суми за възстановяване, просто жалкото е, че си отидоха хора", обяснява жената. Тя е песимист що се отнася до издирването на изчезналата им съседка. "При положение, че вчера не я откриха, не вярвам", коментира Станка и добави: "Ние сме бежанци в собствената си държава".


Властта обаче удобно прехвърли вината за трагедията върху синоптиците. „В момента говорим за жълт код, а виждате това, което сполетя Бургаско - трябваше да има червен код”, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цв.Цветанов. Вицето Томислав Дончев също обясни ситуацията с климата. А премиерът Борисов направи сравнение с непочистените корита в САЩ, където вилня ураган. Областният управител на Бургас се измъкна по терлици от отговорност, че къщата на жертвите от Черни връх била много близо до реката. Въпреки, че там има още 6-7 къщи, в които хората са оцелели...


Управляващите пропуснаха да обяснят защо, след като са усвоени над 1 милион лева ( €548 640) за система за интегрирано управление на риска в Бургас, сега винят синоптиците и се сърдят на природните стихии.


Според олигарха Г.Агафонов, който търпи огромни щети, причина за бедствието е изпуснат язовир в последния момент. "Искат да изкарат маса пари от риба по Никулден", заяви той. Екоминистърът Нено Димов пък увери, че коритата на реките и деретата се чистят редовно, а от МЗХ – че Напоителни системи се грижат язовирите да са под контрол.


Да се чуди човек защо тогава се стигна до поредната трагедия, отнела човешки животи?!


Парламентът почете с едноминутно мълчание паметта на жертвите  в Бургаско.


Снимка: Флагман



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни