Свързани новини

25.10.2017 15:30

$500 млрд. за мегаград влага С.Арабия

Видян 1604 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Садитската Арабия ще инвестира космическата сума от половин трилион долара, и то по първоначални сметки, а е възможно те да бъдат прескочени, в най-големия град на планетата, който ще има площ 30 пъти, колкото Ню Йорк и 1/4 от България (26,5 хил.кв.км). Мегаситито ще се простира от границата с Египет до браздата с Йордания. Енергията за него ще идва от ВЕИ – основно ветровете на пустините. Всичко това официално бе обявено във вторник лично от управляващия кралството принц Мохамад бин Сюлейман на специална пресконференция в Рияд. Както 19 минути вече писа, по прогнози на ОПЕК цените на нефта ще бъдат устойчиви или ще се вдигат до 2022 г., а след това до 2040 г. те ще паднат 75%. Заради това петролните държави трескаво инвестират спестяванията си от епохата на черното злато в модерни хайтек проекти. Ако Дубай разви туризма, Саудитска Арабия засега стори най-големия хотел в света, който ще побира над 10000 богаташи при невероятен лукс е ще струва около 5 млрд. долара, както вече писа списание Гранд хотели. Най-голямата държава в Залива и най-голям производител на петрол обаче ще насочи усилията си и към високите технологии, които ще развиват в мега града.


Проектът е наречен от принца НЕОМ, като финансирането е от бюджета на кралството и с привлечени чужди инвестиции, предава Ройтерс. Освен ВЕИ и преработка на вода, градът ще развива още биотехнологии, производство на суперхрани, хайтек производства и шоуиндустрия.


Глава на проекта е Клаус Клайнфелд, бивш главен изпълнителен директор на немската мегакорпорация Сименс. Сега се разбра смисълът на новината от миналата седмица, че Кралството продава 5% от дела си в най-голямата нефтена компания на планетата Сауди Арамко, като му търси 300 000 000 000 долара. Те ще отидат за строителството на мегаграда на бъдещето, а другите средства немският мениджър трябва да привлече в развиваните в него дейности. Все още хиперобектът няма генерален план.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци