Свързани новини

23.10.2017 15:33

Нинова: Борисов предлага финансиране на статуквото, а БСП финансиране на хората

Видян 1501 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Илиана Беновска пита лидера на БСП Корнелия Нинова за алтернативния бюджет на левицата по време на пресконференция от 23 октомври 2017 г., отговарят и Жельо Бойчев, Драгомир Стойнев, Пламен Милев и Асен Златев.


 


Илиана Беновска: Г-жо Нинова, кой възложи на експертите, които са изработили този проектобюджет от името на БСП посоката и рамката? Това решение на ИБ ли е било, на НС ли? Второ – как избрахте експертите, които да работят по този бюджет и срещу какво са го направили? Трето – къде е Петър Кънев, къде е проф. Румен Гечев, те защо не са на тази маса? И накрая, как ще успеете този бюджет да го обсъдите на конгреса, предвиждате ли някакъв пленум преди това?


 



Корнелия Нинова: Какво да предвиждаме?


 


Илиана Беновска: Пленум или нещо друго, не ви знам, с извинение, реда?


 


Корнелия Нинова: Ами проверете го!


 


Илиана Беновска: И последно, като данъкоплатец, разбрахме, че богатите ще плащат повече, това е в унисон с вашата политика, корпоративния данък, примера, който дадохте.



 



Корнелия Нинова: Корпоративният не се пипа, дайте да не объркваме хората!


 



Илиана Беновска: Не корпоративния! Данък дивидент, извинявам се, грешката е моя, лапсус! Но може ли да Ви помоля, за да може обикновеният данъкоплатец да разбере чрез някакъв вид калкулатор, който да е достъпен за него, той пък какви облекчения ще получи? Освен тези подобрения на финансирането на отделни области и предложенията болниците да не са тълговски дружества. Благодаря Ви!


 


Корнелия Нинова: Кой е дал посоката и рамката на бюджета – посоката и рамката са дадени от програмата и предизборната платформа на БСП. Там пише отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивен. Там пише, че здравеопазването не е стока, не е пазар и не може да се разглежда на търговски принцип и т.н. Как е избран експертният екип и срещу какво – този експертен екип, който виждате, представлява отдел „секторни политики“ на „Позитано“ 20. Тези хора работят тук на трудов договор и получават заплати за това, че подпомагат политическите решения и практическата работа на парламентарната група. И те го правят поне от 10 години, от 10 години ги познаваме и го правят непрекъснато. Това са хората, които са помагали и са правили и предишни бюджети и са на масата, може да ги видите. Това са отдели „секторни политики“ и председатели на съвети към НС.


    Защо ги няма депутатите Румен Гечев и Петьо Кънев – конкретно Румен защото е болен, а Петьо Кънев пътува. Но депутатите също са част от подготовката на бюджета и участваха в съветите към НС.


   Ще приемем ли тези документи на пленум преди конгреса – не, няма да ги приемаме, защото съгласно нашия устав е записано, че тези материали се изпращат предварително една седмица преди конгреса на делегатите. Това нещо е направено в събота още са изпратени на делегатите, след като в събота събрахме комисиите на конгреса, три комисии има на конгреса, делегати са това. Събрахме ги тези делегати, обсъдихме документите, приехме ги окончателно и в събота ги изпратихме в цялата страна, за да се запознаят. Да, след като конгресът се произнесе окончателно и приемем бюджета всеки ще има възможност да види как тази данъчна реформа би се отразила на личните му доходи. Ще помогнем с един такъв калкулатор всеки да може да си изчисли как ще му се отрази. Благодаря Ви!


 


Драгомир Стойнев: Само да кажа, че 2 829 000 работещи български граждани ще имат по-нисък данък от близо 3 милиона. Тоест за приблизително 120 000 работещи български граждани.



 



Корнелия Нинова: Ако искате да кажем точните числа. По официална статистика на НОИ работещите, които се осигуряват, са 2 956 541. От тях 2 829 626 човека ще плащат по-малък данък.



 


Драгомир Стойнев: Все пак не забравяйте, че въвеждаме и необлагаем минимум от 510 лева.


 



Корнелия Нинова: И да припомня, че почти цяла Европа има прогресивен данък, защото е справедливо. Почти никъде вече няма плоски ставки.


 



Илиана Беновска: Г-жо Нинова, предвиждате ли обсъждане с работодателските организации на вашия проект за бюджет и можете ли да обобщите с какво вашият бюджет е по-конкурентен? Знаете, че Борисов се съгласи на предложенията на синдикатите да отпусне допълнително финансиране в отделните сектори, да не изреждам сега сумите и секторите, можете ли да отговорите?


 


Корнелия Нинова: Да, мога. Да, ще имаме обсъждане през тази седмица с различни представители на работодателски организации.


 


Пламен Милев: Предвиждаме на 25-ти в „Интерпред“, зала Г1 от 10 часа обсъждане на нашите икономически предложения, в това число ще бъдат поканени и работодателските организации.


 


Жельо Бойчев: Аз ще отговоря на втората част от въпроса, защото г-жа Беновска е най-активната. Тя имаше и първи въпрос. Искам да Ви кажа, че този бюджет тръгна от една много амбициозна рамка, която беше зададена от експертите на „Позитано“ 20, но в крайна сметка се съобразихме с реалностите и предлагаме това. Бяха разгледани промени в почти всички данъци, включително и въвеждането на нови такива. Колегите не споменаха, но ние излизаме с предложение да облагаме и финансовия капитал и въвеждане на данък „финансови транзакции“, който е на масата като предложение към нашия бюджет и той е стъпка в тази посока за една по-голяма справедливост. На конкретния Ви въпрос с какво нашият бюджет е по-различен, нашият бюджет е по-различен от този на ГЕРБ тъй като ние предлагаме политика от която огромната част от българските граждани да усетят подобрение. Това е една по-справедлива социална политика и разпределение на доходите. Това е големият проблем на страната в момента – тези огромни неравенства, за които говориха хората. Това, което предлага Бюджет 2018 на министър Горанов и на правителството на Борисов е от същото, нищо няма да се промени. Огромната тежест от събиране на пари в бюджета се плаща от най-нискодоходните групи в българското общество. И това е промяната, която искаме да направим. За да имаш икономически растеж той трябва да бъде усетен от голямата категория български граждани. А това в момента не е факт с тази огромна ножица между доходите, които има в българското общество. С тези си показатели България е по-скоро държава от африкански тъп, със съжаление го казвам, отколкото от европейски тип. И това е голямата крачка, която започва с тези промени, които даваме по всички сектори.


 


Корнелия Нинова: Да, и аз бих искала да кажа каква е разликата. ГЕРБ предлагат по-голямо финансиране на статуквото. Ние предлагаме по-голямо финансиране на променени модели и системи, които да доведат до по-голям резултат.


 



Асен Златев: С какво е конкурентен нашият алтернативен бюджет в здравеопазването? Г-жа Нинова, председател на нашата партия го каза, но аз няма да повтарям. Два пъти повече се предвижда в бюджета средства за здравеопазването. Те са записани точно и аз ще ги прочета. 985 милиона, от които половината са за покриване на дълговете на болниците, които непрекъснато растат, а качеството непрекъснато пада. Другата половина за да се промени не статуквото, а да се промени цялостният модел. Въвеждане на регионална здравна карта, която да отговаря на нуждите на населението, а не сега болните от крайграничните райони, от отдалечените наши райони да не могат изобщо да стигнат до университетските болници. Промяната е огромна. Премахването на статута на болниците да не са търговски дружества ще се спре  този безконечен разход на средства и наливане без да има подобрение на качеството. Това разбира се предполага един стриктен финансов контрол, избор на истински мениджъри на болниците, а не по приятелска линия, обществени поръчки, контролирани от МЗ, а не от органи, които не се знае кои са те и оттам наливаме средства, а качество няма. Ето това е новото, а то е изключително различно от онова, което е досега.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата