Свързани новини

22.10.2017 07:10

Пудждемон: Най-страшното нападение срещу Каталуня от Франко насам

Видян 1508 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


  Решението на испанския премиер Мариано Рахой да поиска от Сената разпускане на регионалното каталунско правителство и да го постави под опеката на Мадрид, е "най-страшното нападение срещу институциите и народа на Каталуня след военната диктатура на Франсиско Франко". 


Това заяви в телевизионно обръщение каталунският лидер Карлес Пудждемон, след като по-рано взе участие в масов протест в Барселона срещу плановете на централните власти, съобщи бТВ.


"Призовавам парламентът да се събере на пленарно заседание, на което ние, представителите на гражданския суверенитет, да вземем решение как да действаме в отговор на този опит за ликвидиране на нашето правителство и нашата демокрация", каза регионалният каталунски лидер. 


Той не препоръча изрично на регионалния парламент да гласува за едностранно обявяване на независимост, отбеляза ДПА. Но според Асошиейтед прес казаното от него е завоалирана заплаха, че проспериращата автономна област в Североизточна Испания ще обяви независимост.


"Налагането на форма на управление, която не отговаря на избора на гражданите, е несъвместимо с правовата държава", каза Пудждемон. Той се обърна към европейците на английски с думите "европейските ценности" са "в опасност". След това предупреди испанците, на кастилски, че могат да очакват "още злоупотреби".


Мадрид иска да поеме всички управленчески лостове в Каталуня, от местната полиция "Мосос д'ескуадра", през обществените радио и телевизия, до регионалния парламент.


Близо 450 000 души излязоха по улиците на Барселона, скандирайки "свобода" и "независимост" след обявяването на решенито на испанското правителство.




Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще