Свързани новини

20.10.2017 12:03

Бивш МВР-шеф осъди прокуратурата за 30 хил. лева

Видян 1436 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата да изплати 30 хиляди лева обезщетение на бившия директор на областната дирекция на МВР в Стара Загора Тончо Михайлов за нанесени му неимуществени вреди - преживени от него тежки душевни болки и морални страдания от незаконно повдигнато му обвинение, по което е образувано досъдебно производство. Това решение на Старозагорския окръжен съд от 18 октомври т.г. бе публикувано в четвъртък на страницата на съда.


Според решението, което може да се обжалва в двуседмичен срок пред Апелативния съд в Пловдив, сумата следва да бъде изплатена ведно със законната лихва от 8 май 2012 г. до окончателното й заплащане - това е датата, на която е влязла в законна сила оправдателната присъда, с която Ямболският районен съд признава ищеца за изцяло невиновен по повдигнатите му обвинения. Прокуратурата трябва да възстанови на Михайлов и направените от него разноски по делото в размер на 1798 лева.


Тончо Михайлов има 30 години стаж в органите на МВР и достига до званието "генерал-майор". През август 2009 г. бе пенсиониран по негово желание като директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Почти веднага след това срещу него започна досъдебно производство, а на следващата година той беше привлечен и като обвиняем след шумно огласени обвинения, свързани с работата му като ръководител на дирекцията. Бил оставен на свобода срещу 1000 лева парична гаранция.


В исковата си молба до съда той сочи, че двете години между 2010 и 2012 г. били най - лошите години в живота му, той претърпял редица унижения и страдания, преживял истински стрес. Воденото наказателно производство срещу него оказало крайно негативно влияние върху личността му. Името, което бил градил в продължение на години, било компрометирано за съвсем кратко време. Здравето му се влошило, приятелите му се отдръпнали.


Дори под давление на широкото медийно отразяване на случая в обществото се насадило мнението, че е дисциплинарно уволнен от МВР, което не е истина. Всички журналистически публикации били породени от незаконното обвинение, което от своя страна се дължи на действията на Прокуратурата, се сочи в документа.


Отделно от всички медийни публикации, незаконните обвинения станали повод името и личността му да бъдат упоменати в два доклада на Министерството на правосъдието от юли 2010 г. и май 2011 г. във връзка с работата на институциите като своевременна реакция на част от критиките и препоръките в Годишния доклад на Европейската комисия и резултати, постигнати от Република България в изпълнение на показателите за напредък в съдебната реформа и в противодействието на организираната престъпност и на корупцията по високите етажи на властта. По силата на тези два документа обвиненията срещу него били сочени пред Европейската комисия като гордост на прокуратурата в борбата срещу закононарушенията по високите етажи на властта.


Съдът намира за необходимо да отбележи, че с незаконните действия на прокуратурата срещу ищеца, който е висш офицер от системата на МВР, в обществото се е създало негативно отношение не само към него, но и към органите на реда, което е лош сигнал предвид криминогенната обстановка в която се намира страната, се казва още в решението на Старозагорския окръжен съд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния