Свързани новини

19.10.2017 14:50

БСП ще излъчи филма на Йончева за оградата

Видян 1359 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Вчера МС прие едно решение, което събуди много въпроси, а то е – обявяване на възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница за стратегически обект за национална сигурност. Възникват много въпроси- защо се прави това, какви ще са резултатите и каква е целта. Опит ли е това да се скрие информация?, заяви в декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова.



"Той би бил неуспешен. Да припомня, че вицепремиерът Валери Симеонов с един хеликоптер и журналисти „облетя“ цялата ограда и тя беше заснета и показана. Премиерът Бойко Борисов разходи по оградата г-н Орбан, г-н Камерън, редица европейски лидери и тази ограда беше показана. От това място в НС, няколко пъти   министри на няколко кабинета изнасяха информация за изразходваните средства, за фирмите и обществените поръчки, за резултатите, за недостатъците при изграждането на това съоръжение. Валери Симеонов обвини Елена Йончева, но прокуратурата отказа да образува дело за изнасяне от нейна страна на класифицирана информация. Питаме какво налага сега това съоръжение да бъде обявено за обект на националната сигурност.     
Намираме някои отговори, например във вчерашно изказване на г-н Герджиков, който е председател на правния съвет към парламента пред една телевизия, която го пита може ли да излъчва кадри на съоръжението след това решение. Съветът на г-н Герджиков към тази телевизия е: „Не го правете, защото с това ще нарушите вече приетото решение на МС“. Какви ще са последиците от това нарушение ще видим занапред.  Това означава, че и ние, народните представители, тук не можем да поставяме вече тези въпроси, да показваме факти, не можем да подлагаме на парламентарен контрол министрите по тази тема, защото оградата е стратегически обект за националната сигурност.

Питаме контролните органи в България и европейските- могат ли да получават информация за изхарчените пари и за качеството на оградата, за потоците мигранти. Напомням, че за изграждането на оградата са похарчени и европейски средства. Питаме- репортажът от BBС, който казва, че „корумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат през границата с Турция по пътя към Европа”, това също ли е нарушение вече и заплаха ли е за националната ни сигурност този репортаж. Задаваме въпроси само", посочи още Нинова. 

Уважаеми г-жо председател,
Уважаеми дами и господа народни представители,
Уважаеми журналисти,
Декларирам, че поемам цялата политическа и наказателна отговорност, ако такава ще има за това, което ще кажа в следващите минути, а то е – за нас причината точно вчера, по този начин да бъде взето това решение е фактът, че 3 месеца Елена Йончева снима кадри, говори със свидетели, събра документи, които уличават в корупция длъжностни лица, засне в реално време преминаване на организирани групи мигранти и този филм показва паднала ограда, отворени шахти, безконтролно преминаване със стълби или под оградата. За тези нейни действия колега депутат от същия район се изказа: „Елена обикаля като лисица в клетка”.
Информирам народното представителство и българските граждани, че преди два дни депутатът Елена Йончева, разследващият журналист Елена Йончева, беше спряна и й бе забранен достъпът до свободна територия в българската държава, където тя е народен представител- от Гранична полиция. Вчера, след решението на МС, нейното посещение там беше едва ли не заплаха, че тя ще издаде тайни за националната сигурност и ще носи наказателна отговорност.
Ето защо в момента, в който говорим за антикорупционно законодателство, за вас, изразено през устата на Цецка Цачева, корупцията не винаги е престъпление, но за правителството на Бойко Борисов, от вчера, борбата с корупцията е престъпление. То може и да се окаже, ако промените закона за квалифицираната информация, в което сме сигурни, че ще направите и тази втора стъпка, в престъпление от най-тежките – престъпление срещу националната сигурност. Свободата да питаме, да показваме истината, да говорим за корупцията, вече ще бъде престъпление и то срещу националната сигурност. Питаме ви, кое е заплаха за националната сигурност – корупцията или свободата да говорим, да мислиш и да питаш, корупцията или правото да казваш истината за тази корупцията.
Досега цензурата, уважаеми журналисти, се изразяваше в заплахи, че ще бъдете освободени от столовете се, че ще минат през вас така както могат. Един разследващ журналисти беше наричан „клеветник“, ние - „мракобесници“, „убийци“, бяхме пращани в Сибир, други колеги бяха наричани „хлебарки“, които ще бъдат смачкани. Тази агресия, тази омраза ескалира до това- да забраните свободата да мислим, да питаме, да искаме истината и не само да я забраните, да я превърнете в престъпление, ако позволим това да се случи.
Уважаеми българи,
Това е отказ от най-високото и най-силното ни човешко право- да бъдем свободни хора. Това е посегателство към свободното слово, към журналистиката и е еманация на всичко, което се случи в последните месеци. Забраната на свободата и на свободното слово е издигната в най-високия ранг държавна политика чрез решение с постановление на МС. Ние, от ПГ на „БСП за България“, няма да допуснем това. Ето защо искаме незабавно оставката на г-н Валентин Радев, който е внесъл  това предложение и на Валери Симеонов като вицепремиер.
Декларирам от името на цялата парламентарна група на „БСП за България“, че не можете да ни спрете, че ще поканим всички европейски посланици и ще им предоставим кадрите от този филм и документите, които уличават правителството в корупция, с две обръщения към тях: „Проверете как се харчат европейските ви средства и как се пази европейската ни граница“; „Апелираме и към вас както ние, така и вие да пазим един от основните стълбове на общия ни европейски дом – свободата на словото, свободата да мислим, да казваме истината, да задаваме въпроси“.
От името на ПГ на „БСП за България“ обявявам, че всички ставаме съавтори на кадрите, документите и филма на Елена Йончева. Ще го излъчим и сме готови да понесем отговорност.
Г-н Борисов, към вас се обръщам, ще ви информираме специално кога и къде ще бъде излъчен този филм и очакваме да изпратите да ни арестуват- 80 депутати от „БСП за България“. Обявяваме и гражданска подписка, всеки български гражданин, който е „за“ това да бъде свободен човек е поканен от Елена Йончева да бъде съавтор на този филм и да се присъедини към нас в деня, в часа, когато той бъде излъчен, за да се види истината, както за управлението на Бойко Борисов, така и да се брани най-високото и най-стойностното човешко право – да бъдем свободни хора.










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.